Hozhat izgalmakat az Apple

Ma tartja éves közgyűlését az Apple. A befektetők többségét csupán egy valami érdekli. Az elmúlt időben oly sokat emlegetett készpénzállomány felhasználása – 140 milliárd dollár. A tavalyi 45 milliárd dolláros – 10 milliárd saját részvényvásárlás, és 35 milliárd osztalékfizetés (2,65 dollár negyedévente) – készpénz visszajuttatás után minden bizonnyal nagyobb számmal kell előállnia a menedzsmentnek a menybe menetelhez.

Az újbóli sajátrészvény visszavásárlás üzenete ezúttal nem biztos, hogy pozitív üzenetet hordózna, mivel azt az érzetet keltheti a befektetőkben, hogy a cégnek nincs jobb ötlete a készpénz elköltésére.

Természetesen a pénzügyi hüvelykujj szabály szerint éppen ellenkező hatást kellene kiváltania; jó és nem túl drága befektetésnek tartja a vezetőség a papírt.

Ha az iparági tendenciákat vesszük figyelembe, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt negyedévekben az Oracleháromszorosára, a Cisco pedig közel duplájára emelte a negyedéves osztalék mértékét. Ennek fényében az Apple-nek sem ártani most már beállnia a sorba!

Kitekintő / Equilor

Friss hírek