Gašparovič nem tünteti ki Klaust, hogy ne nevessenek rajtuk

Ivan Gašparovič szlovák és a távozás előtt álló Václav Klaus cseh államfő inkább nem tüntetik ki egymást a két ország legmagasabb elismeréseivel – nem akarják, hogy újabb viccek célpontjaivá váljanak.

Mind Gašparovič, mind pedig Klaus gyakran célpontjai a tréfáknak és kerülnek kényelmetlen helyzetbe. Az aktuality. sk portál szerint ez a fő oka annak, hogy a szlovák államfő nem tüntette ki cseh kollégáját annak távozása előtt a legmagasabb helyi elismeréssel.

„Mi nagyon tiszteljük egymást és értékeljük a másikat, meg vagyunk róla győződve, hogy a lehető legtöbbet tettük a cseh-szlovák kapcsolatokért. Talán még többet is azoknál, akik naponta gúnyolódó cikkeket írnak. Mivel vártuk, hogy egy ilyen esetben szintén gúnyolódó cikkek születnének, nem akartunk okot adni a megírásukra. Legbelül azt gondoljuk, hogy a kitüntetésre sornak kellett volna kerülnie, de nem akarunk a sajtó kezére játszani” – jelentette ki Klaus egy keddi sajtótájékoztatón a szlovákiai látogatása alkalmával.

Klaust legújabban a széles körű amnesztiájáért bírálták a cseh sajtóban, de az elnökválasztási kampány során kifejtett tevékenysége miatt is érték bírálatok. Nevették már ki tollopás miatt, de az sem segített a hírnevének, hogy szélsőséges baloldalinak nevezte elődjét, Václav Havelt. Ivan Gašparovič furcsa, nevetséges kijelentéseiért került a figyelem középpontjába, de a főügyészválasztás után kifejtett tevékenységéért is sokan bírálták.

Gašparovič a téma kapcsán kijelentette, nem gondolt a kitüntetésre, de valamikor a jövőben még sor kerülhet erre. A szlovák államfő kiemelte cseh kollégájának utóbbi két évtizedben végzett munkáját, míg Klaus azt hangsúlyozta, a különválás mindkét országnak jót tett, bár talán egy kicsit Szlovákia járt vele jobban.

Hasznos volt a kettéválás

Klaus, akinek mandátuma március 7-én jár le, és államfői tisztségében ez az utolsó hivatalos külföldi útja, Prága és Pozsony mai viszonyát rendkívül jónak és problémamentesnek minősítette.  „Meggyőződésem, hogy a kettéosztás (Csehszlovákiáé) mindkét ország számára hasznos volt. Szlovákiai számára talán még inkább, mint Csehország számára” – jelentette ki Klaus a hivatalos megbeszélések után tartott pozsonyi sajtóértekezleten.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök is.”Meggyőződésem, hogy az egykori közös államunk fennmaradása esetén viszonyunk nem volna ilyen jó. A kapcsolatok nem voltak mindig kiegyensúlyozottak és egyenrangúak. Ma azok” – fogalmazott Gašparovič.

Csehszlovákia kettéosztásakor Václav Klaus cseh miniszterelnök volt. Miután az 1992-es parlamenti választások Csehországban, illetve Szlovákiában eltérő eredménnyel zárultak, a Klaus és szlovák partnere Vladimír Mečiar által vezetett politikai csoportok megállapodtak abban, hogy Csehszlovákiát kettéosztják, és 1993. január elsejével megalakul az önálló Cseh Köztársaság, illetve Szlovák Köztársaság. Klaus fontosnak nevezte, hogy Csehország és Szlovákia a különféle nemzetközi problémákban, illetve konfliktusokban, amelyeknek részesei voltak, mindig maguk mögött tudhatták szomszédjukat, annak segítségét.

„Szlovákiával szemben politikai karrierem során ezt én sokszor megtettem” – szögezte le Klaus. Konkrét példát nem mondott. Közismert azonban, hogy például a Pozsony és Budapest közötti viták során a korábbi években a cseh államfő többször is nyíltan Szlovákia oldalára állt.  Hivatalos pozsonyi látogatásának második napján, szerdán Klaus munkaebéd keretében Robert Fico szlovák miniszterelnökkel is találkozik.

Kitekintő / Bumm.sk / mti.hu

Friss hírek