A középnek mondott Európa

Kultúrák és nyelvek találkozásának adott otthont a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium: magyar gyökerekkel rendelkező (nagymamája Békéscsabáról származik) francia történész tartott angol nyelvű előadást a sokat vitatott nevű, zaklatott múltú és nemzetiségileg színes térségről, Közép-Európáról. Catherine Horel a párizsi Sorbonne egyetemről érkezett, a Clio Könyvkiadónál most megjelent Srednja Evropa – Od ideje do istorija című könyvét mutatta be az érdeklődő diákoknak, akik a könyvbemutató után leginkább a második világháború kitörésének okairól kérdezték a professzornőt.

Horel elmondta, könyve nemcsak a szakembereknek, hanem a laikus érdeklődőknek is szól, s elsősorban Közép-Európa fogalmát szeretné megmagyarázni, arra próbál válaszokat keresni, hogy miért olyan különös ez a régió. Mint mondta, a franciák, a németek, az olaszok, a britek, azaz a Közép-Európán kívül élők nem is értik, hogyan működik e térség sokfélesége, hogyan történik az, hogy ahol ennyi minden hasonló – a gazdaság, az építészet stb. – mégis sikerül sajátosságokat is megőrizni.

– Arra is kerestem a választ, hogy a Közép-Európában élők hogyan élik meg, hogyan látják egymást, a saját szomszédaikat, és hogyan látják a Közép-Európán kívülieket, például az oroszokat vagy a nyugat-európaikat, és hogy a Közép-Európán kívüliek miként látják az itt élőket – hallottuk a szerzőtől, akinek a könyve nem sokkal a szerb nyelvű kiadás előtt az Akadémia Kiadó gondozásában magyarul is megjelent A középnek mondott Európa címmel.

Magyar Szó

Friss hírek