Programajánló: egy csipet Latin-Amerika

Számos latin-amerikai témájú program vár minket az elkövetkezendő napokban, hetekben, amelyeket most a Kitekintő egy csokorba gyűjtött, hogy Kedves Olvasóinak ezzel is segítse a választást. Lesznek itt többek között festészeti és gasztronómiai kiállítások, borkóstolók, filmnapok, szabadegyetem. Lássuk!

1. Julio Carrasco Bretón: „Képzeletem Kaleidoszkópja” – Kiállítás

A mexikói képzőművészet egyik meghatározó alakja, a muralismo, a mexikói faképfestészet egyik jelentős képviselője, Julio Carrasco Bretón február 21-én 17 órától mutatkozik be a művészet magyar szerelmeseinek: a Budapest Galériában egészen március 10-ig megtekinthető lesz „Képzeletem Kaleidoszkópja” című kiállítása. A művésszel készített interjút hamarosan a Kitekintő hasábjain is olvashatják.

2. Országos Latin-amerikai Filmnapok (OLAF)

A Cirkó-Gejzír Mozi szervezésében 2013. február 21. – február 24. között kerül megrendezésre a latin-amerikai filmfesztivál, amelynek különlegessége, hogy a bemutatott filmek nem csak a Budapesten lesznek láthatók, hanem vidéki városokban (Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Eger, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Szentendre, Szolnok, Szombathely) is.

A Marie Claire magazin blogja így ír az eseményről: „A programban jobbnál jobb fesztiválnyertes filmek között válogathatunk, sőt lesz köztük Oscar-jelölt is (No). A dokumentumfilmfanoknak sem lehet egyetlen rossz szavuk sem: a Verzión is nagy sikert aratott Patricio Guzmán külön szekciót kapott, a Párizsban élő chilei rendezőnek négy filmjét is elcsíphetjük a fesztiválon. Személyesen pedig Manuel Mesquitával és Carloto Cottával találkozhatunk, akik a Tabu című film szereplői.”

3. Brazília – Szabadegyetem az ELTÉ-n

Az ELTE Portugál Tanszéke Brazília budapesti nagykövetségének támogatásával 10 előadásból álló ingyenes szabadegyetemi kurzust indít, amelyen Brazília történetéről, irodalmáról, filmművészetéről, zenéjéről, és jelen társadalmi állapotairól lesz szó. Az előadások csütörtökönként lesznek az ELTE BTK kampuszán (Múzeum krt. 4) A-épületének 039-es (a későbbiekben valószínűleg a 047-es) magasföldszinti termében. Az első előadásra február 21-én 17:3 -kor kerül sor. Az előadások ingyenesek, és magyar nyelvűek, azonban előzetes regisztrációhoz kötöttek: [email protected].

4. Mexikó- és Chile-napok a Vásárcsarnokban

Február 21-23. között mexikói, majd feburár 28. és március 2. között chilei napokat tartanak a Vámház körúti Vásárcsarnokban.

A csarnokba látogatók egy csipetnyi ízelítőt kaphatnak Mexikó kultúrájából, hangulatából, turisztikai kínálatából, kézműves termékeiből és gasztronómiájából. Bemutatkozik a méltán híres és népszerű mexikói konyha, sőt a tequilát kedvelők is találhatnak kóstolnivalót. Továbbá útifilmekkel és zenei programokkal is várják a látogatókat.

5. Brazil tematikus hét a Kitekintőn

A Kitekintő.hu Latin-Amerika rovata február 22-28. között Brazil Hetet tart hivatalos Facebook-oldalán. Ahogyan a múlt hónapban Argentínáról, úgy most Brazíliáról tudhatnak meg érdekességeket képeken, blogbejegyzéseken, videókon és egyéb kiegészítő anyagokon keresztül. Kattintson, és kövesse rovatunkat a Facebook-on és a twitteren is!

6. Paraguay kiállítás

2013. február 26-án, kedden 18 órakor nyílik meg a „PARAGUAY” című kiállítás a Zászlómúzeumban, amelynek során fotókon és ismeretterjesztő tablókon keresztül mutatják be a dél-amerikai országot az érdeklődőknek. A kiállítást paraguayi oldalról Horacio Alberto Nogués Zubizarreta, a Paraguayi Köztársaság bécsi nagykövete nyitja meg. A képeket Hardy Márton, a Latin-amerikai–Magyar Egyesület (LATIMO) tagja készítette 2012-ben.

7. ,,Nők a pályán” címmel új filmciklus a Cervantes Intézetben

A Budapesti Cervantes Intézet Iberoamerikai termében február 26. és március 26. között, minden kedden este hat órától, egy-egy spanyol nyelvű filmet tekinthetnek meg az érdeklődők. A filmalkotások egytől egyig elismert női rendezők művei.

8. Venezuelai filmvetítés

A Venezuelai Bolivári Köztársaság és a Latin-Amerika Társaság közös filmvetítést tart 2013. február 27-én, szerdán 17:30-tól a Fogasházban.

A dátum kiválasztása nem véletlen, február 27-e ugyanis Venezuela közelmúltbeli történelmének egyik legfontosabb dátuma, 1989-ben ezen a napon kezdődött a történetírásba csak ,,El Caracazo” néven bevonult éhséglázadás, amikor is a venezuelai szegény tömegek fellázadtak a kormány neoliberális megszorító csomagja ellen. Ez egy rendkívül szomorú esemény volt az ország életében, több mint kétezer ember vesztette életét a zavargások alatt. Ugyanakkor ettől a dátumtól számítják azt a változási időszakot, ami végül Hugo Chávez elnök előszöri megválasztásához, majd pedig a 21. századi szocializmus meghirdetéséhez vezetett. 

9. Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában

A Chile Wein Import Magyarország, a Latin-Amerika Társaság és a Fogasház „Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában” elnevezéssel különleges programsorozatot szervez 2013. március 22-24. között a Fogasházban. 

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy átfogó és minden eddiginél színesebb képet adjanak Dél-Amerika kultúrájából. A háromnapos rendezvényen az érdeklődők megismerkedhetnek Latin-Amerika izgalmas világával, gasztronómiájával, boraival, irodalmával, filmművészetével, a forró latin-amerikai táncok hangulatával. A március végi időpont sem véletlen, ugyanis a déli féltekén ekkor zajlik a szüret, ilyenkor felpezsdülnek a borvidékek, s a szőlőmunkásoktól hangosak az ültetvények. Szakavatott előadók segítségével lehetőség lesz belekóstolni Dél-Amerika boraiba, s akit érdekel, azt is megtudhatja, hogy mitől is olyan gazdagok, sokrétűek ezek a borok. 

Irodalmi előadások keretében lehetőség lesz arra is, hogy megismerkedjünk a kontinensre jellemző gondolkodásmóddal, társadalmi rendszerrel, illetve egyáltalán képet kapjunk arról, hogy mi foglalkoztat egy dél-amerikai költőt, írót. A háromnapos fiesztán számos dél-amerikai ország követsége is jelen lesz, így lehetőség lesz például arra is, hogy kérdéseket tegyünk fel egy közelgő utazás kapcsán. A családosokra is gondoltak a szervezők: számos izgalmas gyerekprogrammal várjuk a szülőket és a gyerekeket is. A belépés ingyenes a rendezvényre, azonban a bor- és a gasztronómiai kóstolók csak térítés ellenében vehetők igénybe.

Azonban, ha valaki nem szeretne várni március végéig, már február 28-án, kedden 18:30-tól részt vehet egy borkóstolón, amelyen megismerkedhet a Chile Wein Import boraival és különleges borkorcsolyákkal is. A klasszikus chilei szőlőpárlaton, a Piscón kívül még öt különböző bort és „kísérőként” chilei empanadast lehet megkóstolni. Az esemény helyszíne: Vinopolis Naphegy, az Oxygen Naphegy Wellness Központ épületében (1016 Budapest, Naphegy utca 67.). Részvételi díj: 3.500 Ft/fő, amely a helyszínen fizetendő. A létszám korlátozott, ezért regisztráció is szükséges: [email protected] e-mail címen vagy a 1/799-0401 telefonszámon.

Solti Ágnes

Friss hírek