Ártatlannak vallotta magát a volt izraeli külügyminiszter

A magát ártatlannak valló Liebermant azzal vádolják, hogy hivatali ideje alatt minősített rendőrségi iratokat kapott az akkori fehérorosz izraeli nagykövettől, Zeev Ben Arijétől. A dokumentumok feltehetőleg információkat tartalmaztak a Lieberman ellen Fehéroroszországban zajló, pénzügyi csalás gyanújával indított nyomozásról. Cserébe Lieberman Danny Ayalonon keresztül – akkori külügyminiszter-helyettes – nyomást gyakorolt a diplomatákat delegáló bizottságra, hogy Lettország új nagykövetévé Zeev Ben Arijét terjesszék fel.

A meghallgatás után Lieberman öt ügyvédje közül az egyik, Jacob Weinroth magabiztosságot sugározva elmondta: „Ezt az ügyet gyorsan és eredményesen kívánjuk lezárni”. Lieberman azzal védekezik, hogy pusztán szakmai megfontolásokból lett Arije az új lett nagykövet, mivel képességeit tekintve a jelöltek közül ő volt a legmegfelelőbb.

Érdekesség, hogy az ügyben kiemelt szerepet játszó, jelenleg koronatanúként kihallgatott Danny Ayalont nem sokkal a közelmúltbéli választások előtt hirtelen kizárták a Lieberman által vezetett Jiszráel Béténu párt képviselői listájáról. Elmarasztaló ítélet esetén Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek komoly nehézségekkel kell szembe néznie, hiszen egyik legfőbb szövetségesét veszítheti el, amenyiben Liebermant évekre eltiltják a közügyektől. A tárgyalás április végén folytatódik.

Orosz Zoltán

Friss hírek