Meghosszabbítja az EU a szíriai fegyverembargót

Május végéig meghosszabbították az EU-külügyminiszterek a Szíria ellen hatályban lévő uniós szankciókat. A tárcavezetők döntése nyomán viszont a jövőben nem lesz tilos olyan eszközök szállítása Szíriába, amelyekkel közvetlenül nem lehet kioltani emberéletet. A Külügyi Tanács pozitív menetrendet jelölt ki a keleti partnerségi országoknak.

Kompromisszumos megoldásként három hónappal meghosszabbították az uniós külügyminiszterek a Szíria elleni korlátozó intézkedések hatályát. A döntés értelmében az uniós tagállamok és az EU-ban működő vállalatok 2013. május 31-ig nem szállíthatnak fegyvert, vagy tömegoszlatásra alkalmas eszközöket Damaszkusznak.

A tárcavezetők által elfogadott záróközlemény szerint „a civil állampolgárok védelme érdekében a jövőben lehetőség lesz nem halálos jellegű támogatás és műszaki segítség nyújtására”. Uniós források szerint a homályosan megfogalmazott mondat mindössze azt jelenti, hogy a meghosszabbított fegyverembargó alól kivételt képeznek majd azok az eszközök, amelyek emberélet közvetlen kioltására nem lesznek alkalmasak, de segíthetik a civilek és az ellenzék munkáját. Praktikusan ebbe a kategóriába sorolható a golyóálló mellény és az éjjellátó készülék.

A kül- és biztonságpolitikai főképviselő ezzel összefüggésben nem közölt konkrétumokat, de mint mondta, idetartozhat minden olyan eszköz, amely a civilek védelmét szolgálhatja. Catherine Ashton szerint a részleteket a tagállamok uniós nagykövetei fogják majd kidolgozni.

A BruxInfónak nyilatkozó uniós szakértő emlékeztetett arra, hogy ez a kivétel nem újdonság, ilyen eszközöket elviekben eddig is lehetett szállítani Szíriába, a mostani megfogalmazás, illetve a jogszabályba belekerülő szöveg viszont állítólag nagyob bizonyosságot hoz(hat) atekintetben, hogy milyen eszközök is tartoznak ebbe a körbe. Úgy tudjuk, tételes listát ettől függetlenül sem készít az EU.

Ugyanebben a záróközleményben fejtik ki a külügyminiszterek, hogy az Európai Unió minden olyan erőfeszítést üdvözöl, amely „a szíriai erőszak békés megoldásához vezet”. Éppen ez a régóta hangoztatott alapelv volt a legfőbb érv annak az országcsoportnak a kezében, amely a fegyverembargó fenntartása mellett foglalt állást. A tagállamok túlnyomó többségét maguk között tudó csoport szerint ha az EU békés megoldást szeretne, akkor nem lehet feloldani a fegyverszállítások korlátozását.

A tárcavezetők hétfői brüsszeli ülésének információink szerint tekintélyes részét tette ki az embargóról szóló vita. A komolyabb katonai hagyományokkal rendelkező legnagyobb tagállamok ugyanis hosszasan érvelt a fegyverembargó (és ezzel együtt a teljes szankciós csomag) azonnali feloldása mellett.

Az egyik nagy tagország külügyi vezetése azzal érvel, hogy az 1995-ös srebrenicai mészárlás idején sem avatkozott be Európa, végül pedig az Egyesült Államoknak kellett megállítania a vérengzést. Az érvelés alapja részben az, hogy az Asszád-rezsim elleni fegyverembargó végsősoron az EU által támogatott ellenzéket is gyengíti, hiszen így a felkelő csoportok sem juthatnak fegyverhez. Illetve ők nem juthatnak fegyverhez, visszatérő vélemény ugyanis, hogy a szíriai kormányerőket – az európai fegyverembargótól függetlenül – folyamatosan ellátja fegyverekkel Oroszország és Irán.

Az uniós külügyminiszterek azért voltak döntéskényszerben, mert a korábbi határozat értelmében február 28-én mindenképpen megszűntek volna a Szíria elleni korlátozások.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az elfogadott szankciós döntés egybevág a magyar kívánalmakkal is. Németh Zsolt elmondta, „a fegyverembargó katonai eszközökre vonatkozó feloldása nem lett volna egy jól időzített döntés, komoly kockázatokat hordozott volna, különösen a politikai dialógus sikerére tekintettel”.

Keleti Partnerség

A keleti partnerségi együttműködésben résztvevő államok közül egyedül Fehéroroszország nem számíthat semmi jóra az év végéig, legalábbis uniós szempontból. A többi ország (Ukrajna, Örményország, Grúzia, Moldova és Azerbajdzsán) az év végéig mind előreléphet az Európai Unióhoz vezető úton, vagy legalábbis megerősítheti a kapcsolatait a közösséggel.

Az EU külügyminiszterei a hétfői ülésükön tekintették át a keleti partnerségi dossziét, elsősorban az újonnan az EU-hoz csatlakozott tagországok kérésére. A tárcavezetők ezen megerősítették a korábban már körvonalazott menetrendet, eszerint a novemberre tervezett vilniusi EU-Keleti Partnerség csúcstalálkozó kulcsfontosságú lesz a partnerségben résztvevők számára.

A legfontosabb, de legbizonytalanabb kimenetelű esemény az Ukrajnával kötendő társulási megállapodás lehet, amely az új rezsimben már szabadkereskedelmi egyezmény megkötését is magában foglalja. A Tanács továbbra is készen áll arra, hogy a novemberi csúcstalálkozón aláírja az EU az egyezményt, ehhez viszont szerinte szükség van arra, hogy Ukrajna világosan elkötelezze magát bizonyos intézkedések mellett.

Ezek közé tartozik annak bizonyítása, hogy a 2012-es választások megfeleltek a nemzetközi előírásoknak; az EU által szelektívnek minősített igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének visszaállítása; valamint a közösen meghatározott társulási menetrendben lefektetettt reformok végrehajtása.

Források szerint mindez nem is titkoltan a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ellen folyó perről, valamint jövőbeni politikai szerepvállalásának lehetőségéről szól. A Tanács szerint Moldovával, Grúziával és Örményországgal is le lehetne zárni novemberig a társulági megállapodási tárgyalásokat.

A Keleti Partnerség másik pillérében is jelentős előrelépést érhetnek el az országok idén. Örményországgal szemben novemberben életbe léphet a vízumkönnyítési megállapodás, Azerbajdzsánnal pedig a vilniusi csúcson aláírhatja az EU a hasonló tartalmú egyezményt. Ukrajnával és Moldovával szintén folynak egyeztetések a vízumkönnyítésről, ezek „hamarosan befejeződhetnek” – olvasható a külügyminiszteri közleményben.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »