Kerry hivatalos körutat tesz

Az új amerikai külügyminiszter nem vesztegeti idejét, ugyanis február 24 – március 6 között hivatalos körutazást tesz, melynek keretében több államot is felkeres. Útja első állomásain európai országokkal folytat tárgyalásokat, melyeken globális, regionális és lokális problémák kerülnek napirendre, első állomásán Londonban. Németországgal mindemellett fontosnak tartja azt is megtárgyalni, hogy miként kívánja a német kormány megváltoztatni a német ifjúság nézőpontját az amerikai, és európai szövetségekhez. Franciaországban a tárgyalás kulcspontja a mali konfliktus eredménye lesz, míg Olaszországban a szíriai konfliktus mellett a transzatlanti kapcsolatok kiterjesztése lesz a fő téma. Utolsó európai állomásán, törökországi látogatásán napirendre kerül a rakétaelhárító rendszer is.

Európai látogatásai után arab államokat fog felkeresni. Először Egyiptomba látogat el, ahol az ország reformjai lesznek porondon, majd az Arab Liga kirendeltségét keresi fel, hogy megtárgyalja az arab térség problémáit, és az ebben betöltött szerepét a Ligának. Ezután az olajérdekeltségű államok következnek, ahol gazdasági érdekeltségű témákról fognak egyeztetéseket fojtatni, valamint a kulturális kapcsolatok elmélyítésén is dolgozni fognak. Utolsó állomása Katar lesz, ahol a közel-keleti térség konfliktusairól (Afganisztán, Szíria) lesz szó, valamint a különféle, térségre vonatkozó béketervekről.

Az amerikai külügyminiszter által tett körutazás igen feszes napirendű, és igen kiterjedt megbeszéléseket foglal magában, melyek remélhetőleg közelebb visznek a konfliktusok megoldásához.

Gregovszki Judit

Friss hírek