Sokan azt gondolják, hogy az USA rossz úton halad

A CBS által február elején készített felmérés szerint az amerikaiak számára a gazdasági szempontok maradtak a legmeghatározóbbak – írja a New York Times. A megkérdezettek többsége úgy véli, hogy Obama elnök nem rendelkezik világos tervekkel az ország gondjainak megoldását illetően. Sőt, 54 százalékuk határozottan állítja, hogy az USA jelenleg rossz úton halad. Más kérdésekben viszont az amerikaiak derűlátóbbak a változásokkal kapcsolatban. Körülbelül 60 százalékuk mondja azt, hogy az adminisztrációnak sikerült jelentős változtatásokat elérnie a bevándorlási ügyekben, a fegyverkorlátozásról viszont már kétharmaduk gondolja ugyanezt.

Ugyanezen felmérés szerint az amerikai polgárok bizonyos témákban az Obama-kormányzat politikáját követik. Az emberek többsége támogatja a hiány lefaragására tett kísérleteket, mely a kiadások csökkentésének és az adók növelésének kombinációját jelenti. 53 százalék azon az állásponton van, hogy a fegyvertartást szabályozó törvényeknek szigorúbbnak kell lenniük; s ugyanilyen arányban támogatják az illegális bevándorlók számára az állampolgárság megadását. Ennél jóval többen vannak azok, akik szerint helyes cselekedet a terroristagyanús személyek drónok általi likvidálása.

Egy másik, az ABC News és a Washington Post közös közvélemény-kutatásában kiderült, hogy a válaszolók több mint felének, összesen 56 százaléknak negatív képe van az amerikai politikai rendszerről. Ha a politikai oldalakról alkotott véleményeket nézzük, az látható, hogy az ellenzéki republikánusok és az általuk képviselt politika a válaszadók többsége körében elutasításra talált (55 százalék), míg Obamáék politikájáról 52 százaléknak határozottan pozitív benyomása van.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »