Becsületérem az afganisztáni hősnek

Barack Obama elnök a legmagasabb katonai kitüntetéssel, a becsületéremmel tüntette ki azt az őrmestert, aki hősies magatartást tanúsítva verte vissza társaival a túlerőben lévő afgán felkelők katonai előőrsük ellen indított támadását 2009-ben. A küzdelemben 8 amerikai katona életét vesztette, 22 pedig megsebesült, tudjuk meg a Washington Post cikkéből.

Clinton R. Romesha négy évvel ezelőtt az ázsiai ország Nurdesztán tartományában található Keating névre kersztelt katonai támaszponton teljesített szolgálatot. A 2009 október 3-án hajnalban indult támadás az afganisztáni háború egyik leghevesebb összecsapásába torkollott. A meglepett amerikai (és litván) katonák helyzetét nehezítette a tábor elhelyezkedése, ugyanis  minden irányból a Hindukus hegycsúcsai vették körbe. A tábort védőknek gyakorlatilag felfelé kellett viszonozniuk a tüzet.

A becsapodó repeszgránát által megsebesített Romesha őrmestert azonban nem hagyta el lélekjelenléte: bajtársait összeszedve ellentámadást kezdeményzett, valamint légicsapást kért a támadó lázadók csapataira. Az ellentámadás során megsebesült bajtársaik segítségére siettek, továbbá az elesett katonáik holttestét is visszaszerezték.

A Fehér Házban tartott ünnepség során Obama elnök felidézte az őrmester hőstetteit, valamint megmelítette, hogy az a küzdelem volt az egyik legsúlyosabb összecsapás az afgán háború során. Clinton Romesha egyébként ma már nem katonája az amerikai hadseregnek: 2011-ben szerelt le, azóta feleségével és három gyermekével Észak-Dakotában él, ahol biztonsági szakértőként dolgozik.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »