Szakemberek törölnék a nemzetiséget a bizonyítványokból

Több szlovákiai iskolai szakértő szerint is törölni kéne a nemzetiség feltüntetését az iskolai bizonyítványokból, ugyanis az diszkriminációra biztosít teret.  Az iskolaügyi tárca ennek ellenére nem tervezi ezt a lépést.

A tanulók nemzetiségének feltüntetésére a hatályos iskolaügyi törvény miatt van szükség, ennek értelmében az iskolák és tanintézmények nemzetiség szerint is feldolgozhatják az adataikat és eredményeiket. Michal Kaliňák, az iskolaügyi minisztérium szóvivője szerint a nemzetiség bizonyítványon való feltüntetése nem ad teret a diszkriminációra.

Janka Debrecéniová, az Állampolgár, demokrácia és felelősség társulás jogásza ezt másként gondolja, véleménye szerint az intézkedés a gyerekek öncélú megbélyegzésére ad teret. „Paradox helyzetet idéz elő, hogy az állam egyrészt nem gyűjti ezeket az adatokat arra a célra, hogy hatékony politikát folytasson a diszkrimináció megelőzése ellen, másrészt pedig értelmetlenül gyűjti és megjelenteti azokat a bizonyítványokban” – mutatott rá a jogász.

Jarmila Lajčáková, az Etnikumokat Kutató Központ (CVEK) vezetője szerint ugyanakkor a nemzetiséget mindenkinek magának kell meghatároznia, s ez idővel változhat is. A bizonyítványokon való feltüntetést a szocializmus maradványának tartja, ami bizonyos esetekben a gyerekek hátrányban való részesítéséhez vezethet.

Silvia Porubänová szociológus elmondása szerint szintén nincs mit keresnie ennek az adatnak a bizonyítványokon, mivel a gyermekek identifikációja szempontjából ez egy irreleváns információ.  Csehországban szintén nem alkalmazzák a gyakorlatot.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek