Mégsem Ciprus a pénzmosók paradicsoma?

Ciprus a szakadék szélén, az eurózóna államai viszont segítségnyújtás helyett egyelőre csak egymásra mutogatnak.

Az Európai Központi Bank szerint Ciprusnak kereken 17 milliárd euróra lenne szüksége ahhoz, hogy megmeneküljön a totális államcsődtől. Ezt az összeget a szolidáris segítségnyújtás jegyében az eurózóna tagjainak kellene összerakni. Nem mindegyik állam van viszont elragadtatva az ötlettől. Németország például arra hivatkozik, hogy a Szövetségi Hírszerző Hatóság (Bundesnachrichtendienst) szerint Cipruson virágzik a pénzmosás, vagy ahogy ők fogalmaztak, a mediterrán sziget a „pénzmosók paradicsoma„.

A ciprusi Pénzügyminisztérium válaszként közzétett egy tanulmányt, amely összehasonlítja az eurózóna tagállamait annak alapján, hogy jogszabályaik mennyire felelnek meg a Financial Action Task Force ( FATF) ajánlásainak. A FATF egy nemzetközi kormányközi szervezet, amelyet 1989-ben alapítottak. Célja a a pénmosás elleni küzdelem, a nemzetközi terrorizmus finanszírozásának megakadályozása, és egyéb pénzügyi bűncselekmények prevenciója, amelynek érdekében irányelveket dolgoz ki.

A tanulmányban felhasznált statisztikai adatok szerint Németország a rangsor 14. helyezettjeként  jóval Ciprus mögött áll, amely a sokkal előkelőbb 7. helyet foglalja el a korrupció elleni harc sikerességét tekintve.

A ciprusiak ezzel a reakcióval azonban nem csak a németek, hanem az eurózóna összes tagállama alatt vágták a fát egyszerre: a tanulmányban felhasznált statisztikai adatok szerint ugyanis a FATF ajánlásainak egyetlen tag sem tudott teljesen megfelelni. Márpedig a pénmosás elleni európai uniós irányelv kötelezően előírja, hogy a FATF szabványait át kell ültetni a nemzeti jogba. Mindaddig, amíg nem valósul meg ez a hiánytalan implementáció, a tagállamok a folyamatos uniós jogsértés állapotában vannak.

Nem valószínű, hogy ezek után pozitívabb lesz az euróövezet amúgyis vonakodó hozzáállása. Sikeres védekezés volt ez tehát Ciprus részéről, vagy inkább öngól? A jövőben kiderül.

Magyar Zsuzsa

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »