Hamburg tizenhat éves választói

Harmadik tartományként Németországban most már Hamburgban is hallathatják hangjukat a tizenhatévesek. A jövőben ugyanis már ők is dönthetnek a hamburgi tartományi parlament összetételéről, miután szerda este a testület a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Baloldal támogatásával megszavazta a választójogot számukra. Az SPD uralma előtt a tartományban több választási cikluson keresztül kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) nem támogatta a kezdeményezést, megakadályozniuk azonban nem sikerült a hónapok óta tervezett választójogi módosítást. Most az iskolákon a sor, hogy felkészítsék a fiatalokat a felelős választásra.

Nem csak ez újdonság azonban a Hanza-városban: a korábbi négyről öt évre hosszabbították a választási ciklust, így a legközelebbi, 2015-ös választást a 2020-as fogja csak követni. Ezzel Bréma maradt az egyetlen tartomány, ahol még négyévente tartanak választásokat.

A szociáldemokraták szerint, akik 2011 óta abszolút többséggel igazgatják Hamburgot, a módosítások „több demokráciát” jelentenek a városnak – írja a Spiegel Online.

Herner Panni

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »