Rubio lendületben

Barack Obama újrázását követően a republikánusok számára nyilvánvalóvá vált: a pártnak jelentős reformokra van szüksége, hogy a 2016-os elnökválasztáson reális eséllyel indulhassanak a demokratákkal szemben. Olyan új vezetőkre van szükség, akik képesek újrahangolni a Republikánus Pártot (GOP), és a jelen kihívásaihoz alkalmazkodva megszólítani a korábban elérhetetlennek tűnő választói rétegeket.

Az Egyesült Államok jelentős demográfiai átalakuláson megy keresztül, mely alapvetően a demokratáknak kedvez. A népesség több mint 50 százaléka valamely etnikai kisebbséghez tartozik, a társadalomban tehát többségbe kerültek a hagyományosan a Demokrata Párttal szimpatizáló csoportok. Az új republikánus vezető, aki képes lehet elnyerni az említett szavazók bizalmát, s ezzel egy időben menedzselni a „republikánus átmenetet”, maga is a latinó közösség tagja, legalábbis részben.

A kubai-amerikai gyökerekkel rendelkező floridai szenátor, Marco Rubio egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a Republikánus Párton belül, és jó esélyekkel pályázik a 2016-os elnökjelölti pozícióra. Rubio testesíti meg a republikánusok megújuló bevándorláspolitikáját, és a spanyol ajkú szavazókkal vélhetően könnyebben megtalálná a hangot, mint a GOP többi nagyágyúja. Ettől függetlenül a floridai szenátor a kisebbségek számára szimpatikus állásfoglalások mellett a hagyományos republikánus értékek primátusát vallja.

Mitt Romney és a GOP választási kudarcait követően sokan Rubióban látják a potenciális jelöltet, aki 2016-ban képes lehet a maga oldalára állítani a választókat. A Time magazin egyenesen a „Republikánus Megváltónak” titulálta címlapján Rubiót. A hithű katolikus szenátor Twitter oldalán a következőképp reagált: „Csak egyetlen Megváltó létezik, és az nem én vagyok. Jézus az.”

A 41 éves Rubio Republikánus Párton belüli felemelkedése tudatosan felépített, lépésről-lépésre megkomponált folyamat volt, mely eddigi csúcspontját kedden éri majd el; Obama évértékelő beszédét követően ő mondja majd el az ellenzéki viszontválaszt, melyben a gazdaság fellendítését célzó javaslatokkal rukkol majd elő, továbbá kritikát fogalmaz meg a republikánusok által „Obama kormányzatközpontú gazdasági megközelítésének” nevezett jelenséggel szemben – állítják tanácsadói.

Az a tény, hogy Rubióra esett a választás, jól jelzi, mennyire megerősödött a floridai szenátor párton belüli pozíciója. A republikánus jelölésig még sok minden történhet, és az előválasztások mindig számos meglepetést tartogatnak – elég, ha a tavalyi eseményekre gondolunk -, de Rubio jelenlegi kilátásai igazán kedvezőek jövőbeli politikai karrierje szempontjából.

Szabó Dániel

Friss hírek