Akár két százalék is lehet a gazdasági visszaesés

Csütörtök reggel két kiemelkedően fontos adatot is publikál a KSH. A 2012 negyedik negyedévi előzetes GDP szám mellett a januári inflációs adatok is napvilágot látnak.

Az infláció nagyot csökkenhetett januárban, amit elsősorban a bázishatás magyaráz. Az év/év alapú fogyasztói árindex 3,7%-ra süllyedhet, hiszen a tavaly januári ÁFA emelés hatása először kerül ki a mutatóból. Idén egész évben alacsonyabb inflációra számítunk, 4% lehet az átlagos fogyasztói árindex.

Ez főként a rezsicsökkentő lépésekkel magyarázható, de a tavalyi élelmiszerár emelés miatti magas bázis is hozzásegíthet a mutató csökkenéséhez. E tényezőket ellensúlyozhatja azonban a tranzakciós adó és a telefonadó, melyeket jórészt beépítettek a szolgáltatók a fogyasztói árakba.

GDP szerintünk 2%-kal eshetett év/év alapon, hiszen az export vélhetően nem tudta ellensúlyozni a továbbra is gyengülő lakossági fogyasztást, a visszafogott kormányzati kiadásokat és a rekord alacsony beruházási szintet. Az egész év tekintetében 1,4%-os lehetett a recesszió. Idén már némileg javulhat a helyzet, mi kis, 0,4%-os növekedéssel számolunk.  Szerintünk ugyanis a választási évre készülve a kormány igyekszik segíteni a lakosságot (pl. rezsicsökkentés), ami az egyéb cikkekre költhető szabad jövedelem emelkedése miatt meghozhatja a várt fordulatot a lakossági fogyasztás évek óta tartó visszaesésében. Lefelé mutató kockázatot jelent azonban, ha az euróövezeti és főleg a német gazdaság idén is gyengén teljesít, illetve, ha további költségvetési kiigazításokra szorul a kabinet, a 3% alatti hiánycél elérése érdekében.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »