Obama szeretné diktálni a „nagy alku” feltételeit

A kongresszusi demokrata politikusok közelmúltbeli találkozóján Barack Obama finoman jelezte a képviselőház demokrata tagjainak, hogy milyen irányba szeretné fordítani a washingtoni törvényhozás szekerét. Az elnök továbbra is „nagy alkut” akar a republikánusokkal a költségvetésről és a hiányról, de úgy, hogy ő szabja meg a feltételeket.

Barack Obama elnök a képviselőház demokrata tagjainak elárulta, hogy továbbra is szeretné megvalósítani a „nagy alkut” a republikánusokkal, ami végérvényesen véget vetne azoknak a hangoknak, melyek szerint a kormányzás válságban van. „Felkészült vagyok, lelkes és alig várom, hogy alkut köthessek” – mondta el az elnök a demokrata képviselőknek. Rossz nyelvek szerint azonban Obama csupán addig akar alkut, amíg az nem tartalmaz bármiféle kiadáscsökkentést.

Az elnök diktál

Nemrégiben Obama igen erős nyomást gyakorolt a kongresszusra azért, hogy halasszák el az általános érvényű kiadáscsökkentő intézkedéseket, melyek a következő hónapban lépnének érvénybe. Az elnök azzal érvelt, hogy ugyan a költségvetés hosszú távú megoldása előnyösebb volna, egy rövid távú korrekció viszont jóval szükségesebb azért, hogy megakadályozzák a munkahelyek számának további csökkenését és a gazdaság növekedési ütemének lassulását.

Az elnök felszólította a képviselőházi demokratákat, hogy támogassák a javaslatot annak érdekében, hogy az ország törékeny gazdasági fellendülése folytatódhasson. „Végre megindult a lakásépítés, a munkanélküliség aránya ugyan még mindig nagyon magas, de már látható némi növekedés a munkahelyek számában” – mondta Obama. „A vállalkozások befektetnek és a termelés is egyre jobb, mi pedig tovább folytatjuk a csatározást egymással itt Washingtonban.”

Kérdés, hogy a republikánusok hozzájárulnának-e ahhoz, hogy a hiány rendezése csak és kizárólag Barack Obama elképzelési szerint menjen végbe. A republikánusok ugyanis a kiadácsökkentő intézkedéseket preferálják és hallani sem akarnak az adóemelésekről, Obama és a demokraták viszont szinte csak és kizárólag a magas jövedelműekre vonatkozó adóemelésben látják a megoldást az ország gazdasági problémáira. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a két, egymástól teljesen eltérő álláspontnak lehet közös metszete.

További célok

Obama szerint a republikánusokkal létejövő bármilyen alkunak kiegyensúlyozottnak kell lennie. Az elnök a megszokott demokrata érvelést alkalmazta: hangsúlyozta, hogy a hiánycsökkentést nem szabad végrehajtani „sem az idősek kárára, sem a fiatalok kárára, akik egyetemi diplomát szeretnének szerezni, sem azoknak a szülőknek a kárára, akik a gyerekeiknek a legjobbat akarják nyújtani az életben”. A republikánusok azonban valószínűleg nem fognak hozzájárulni a „nagy alku” létrejöttéhez, ha a költségvetés rendbetételéhez szükséges elengedhetetlen megszorításokat az elnök nagyrészt – vagy akár teljes mértékben – a magas jövedelműekre akarja majd hárítani.

Obama képviselőházi demokratáknak megtartott beszédére az azt követő napon került sor, hogy az elnök beszédet tartott a demokrata szenátoroknak, akiket második ciklusa alatt szintén jó pásztorként szeretne majd terelgetni néhány fontos törvényhozási kérdésben. Második ciklusának legfőbb feladatait tekintve a nagy alku mellett Obama ünnepélyes ígéretet tett egy teljes körű bevándorlási reform, valamint a fegyverviselési szabályok korlátozásával kapcsolatos intézkedés meghozatalára is.

Obama ígérete szerint State of the Union beszéde során ismertetni fogja ezeknek az intézkedéseknek a részleteit. Szintén beszélni fog majd az „energiakérdésről, amitől majd kevésbé függünk a külföldi olajtól” – mondta az elnök, utalva ezzel arra, hogy nem felejtette el beiktatási beszédében tett ígéreteit, miszerint a következő négy évben foglalkozni fog a klímaváltozás kérdésével is.

Előre eltervezvett törvényhozás

Az elnök azt mondta, hogy minden témát, amit nagy éves beszédében érinteni fog, a „méltányosság prizmáján keresztül” vizsgál majd. Az elnök a kongresszus demokratáinak tartott két beszéde igen mozgalmas jogalkotási menetrendet jelez előre, ami alááshatja a demokraták és a republikánusok viszonyát, akik a képviselőházi többséget tartják a kezükben. A múltban a Fehér Ház és a képviselőházi republikánusok között létrejövő megállapodások feltételeivel kapcsolatban több demokrata is nemtetszését fejezte ki.

Ugyanezek a problémák merülhetnek azonban fel 2013-ban, amikor Obama olyan ügyekben akar kompromisszumra jutni a másik oldallal, mint például a fegyverviselés vagy a bevándorlás. Ahol demokraták és republikánusok eltérő nézőpontot képviselnek, ott az alkufeltételek a demokraták egy részét nagy valószínűséggel csalódottá tehetik majd.

Pintér Melinda

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »