Tífusz egy amerikai egyetemen

A Purdue Egyetem egyik éttermi alkalmazottjánál tífuszt diagnosztizáltak – írja a Huffington Post. Az intézmény nyilatkozatában figyelmezteti a diákokat és a személyzetet az esetről.

A kór, mely viszonylag ritkán fordul elő az Államokban, fertőzött ételeken és vízen keresztül terjed, és olyan tünetekkel jár, mint a magas, 39 fok feletti láz, hasi fájdalom és heveny hasmenés. Csak ritkán halálos, általában antibiotikumokkal kezelhető, ám ennek ellenére készültségben tartja az egyetemet. Könnyen lehet ugyanis, hogy a vírus máris tovább terjedt, mivel a beteg minimálisan ugyan, de közvetlenül érintkezett az étteremben felszolgált étellel.

Állami egészségügyi tisztviselők elmondták, hogy az egyetemi dolgozó a betegséget külföldi útja során kaphatta el. Az Indiana állambeli Egészségyüi Minisztérium hivatali dokumentumok alapján évi 3 tífuszos megbetegedésről tesz említést. A Minisztérium szerint évente országosan mintegy 400 esetet regisztrálnak, és a fertőzöttek 75%-a járt olyan helyeken, ahol ez a betegség gyakori, mint például Ázsia, Afrika vagy Latin-Amerika.

William Van Ness egészségügyi biztos elmondta, egy ilyen helyzetben sem a diákok, sem a személyzet nem lehet eléggé óvatos.

„Sajnos, a tífusz tünetei meglehetősen hasonlítanak más betegségekhez, így nagyon fontos, hogy azok, akik megbetegedésre gyanakodnak a tünetek észelésekor azonnal felkeressenek egy háziorvost.” Van Ness ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy feltétlenül említsék meg, ha fertőzésveszélynek vannak kitéve.

Egy beszámoló szerint a tavalyi évben, a közeli Huntington Egyetem tanulói szenvedtek tetűjárvány miatt, mely azután tört ki, hogy egy csoport hazaérkezett indiai útjukról.

Hasonló eset történt a Berkeley Egyetemen is, amikor 29 diákot fertőzött meg mumpsz, miután egy hallgatójuk Nagy-Britanniában elkapta a betegséget.

A 2010-ben történt tífuszos eseteket egy fagyasztott trópusi gyümölcshöz, a mameyhez kötötték. Miután bebizonyosodott, hogy a megbetegedéseknek a mamey az okozója Californiában és Nevadában, a terméket végül visszahívták a piacról.

Sutus Nikolett

Friss hírek