Reménysugár Szíriában: előrelépés jöhet

Előrelépés történhet a szíriai kérdés rendezését illetően. Ahmad Moaz al-Khatibot, a szíriai ellenzéki koalíció vezetőjét Moszkvába hívták.

A szombaton megtartott müncheni biztonsági találkozón Ahmad Moaz al-Khatib, a szíriai ellenzék vezetője először tárgyalt Szergej Lavrovval és Ali Akbar Szalehivel, Oroszország és Irán külügyminisztereivel. Az orosz fél már korábban is jelezte, hogy szívesen kapcsolatba lépne a szíriai ellenzéki koalícióval, de akkor elutasító választ kapott, ezúttal viszont elfogadták a moszkvai meghívást. A szombati konferencián al-Khatib később az amerikai alelnökkel, Joe Bidennel és az ENSZ különmegbízottjával, Lakhdar Brahimivel is találkozott.

Lavrov örömmel fogadta al-Khatib pénteki bejelentését, amely szerint kész tárgyalóasztalhoz ülni az Aszad-rezsimmel. Nyilatkozatában a következőket mondta: „ Ha számításba vesszük, hogy a koalíciót annak a jegyében alapították, hogy nem hajlandóak párbeszédbe elegyedni a rendszerrel, akkor nagyon fontos lépésről van szó.” Oroszország és Irán az Aszad-rendszer legnagyobb támogatói közé tartozik, így nehéz lesz közös nevezőre jutniuk, mindannyijuk célja viszont a szíriai polgárháború megállítása és újabb halálos áldozatok elkerülése.

Ezzel egy időben Dimitrij Medvegyev, az orosz miniszterelnök Bassár el-Aszadot kritizálta, és hibának nevezte azt, hogy halogatták a kapcsolat felvételt az ellenzékkel. Moszkva álláspontja ennek ellenére továbbra is az, hogy Szíriának magának kell megoldani a belső feszültségeket, és elutasítják a nemzetközi beavatkozás lehetőségét. Oroszország továbbá az Amerikai Egyesült Államokkal sem tud megegyezni. Ha a két nagyhatalom megtalálná az összhangot a kérdésben, az nagyban befolyásolhatná az ENSZ Biztonsági Tanácsának következő lépését is.

Gergely Hanna

Friss hírek