Lemásolnák a schengeni térséget

Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (Gulf Cooperation Council, GCC) közös vízumának létrehozását kérte egy kuvaiti parlamenti képviselő – írja a Gulf News. A schengeni térséghez hasonlító ötlet megkönnyítené az Öböl-országok közötti utazást és a különböző üzleti tevékenységek folytatását is.

„A közös vízum előmozdítja a GCC gazdaságát és megkönnyíti a befektetők mozgását is” – nyilatkozta Kamel al-Alwadi parlamenti képviselő. A kuvaiti származású törvényhozó két fajta vízumot tart optimálisnak: egy „normál” vízumot, és egy „arany” vízumot.

A normál vízumot azok az arabok vagy külföldiek kapnák meg, akik családjukkal valamelyik GCC-tagállamban laknak. A vízum szabad átjárást biztosítana nekik a hat ország között, ugyanakkor összesen legfeljebb három hónapot tölthetnének ezekben az országokban. Al-Alwadi szerint ez a fajta vízum a tanárok, tanácsadók, és a különböző vállalatok igazgatói számára lenne a leghasznosabb. 

Az arany vízumot egy évre adnák ki olyan külföldieknek, akik valamilyen magas pozíciót töltenek be a hat ország egyikében, például orvosok, befektetők, vállalattulajdonosok vagy valamelyik minisztériumnak dolgoznak. 

Az idén fennállásának harminckettedik évfordulóját ünneplő GCC hat tagállama jelenleg nem rendelkezik egységes vízummal, de például Omán és Katar között létezik egy megállapodás, amelynek értelmében harminchárom, nagyrészt nyugati állam polgárai szabadon utazhatnak a két ország között, ha valamelyikbe már rendelkeznek vízummal. A GCC-n belül a hat tagállam, vagyis Kuvait, Szaúd-Arábia, Omán, Katar, Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok polgárai jelenleg személyi igazolvánnyal utazhatnak.

Lorencsics Emese

Friss hírek