Nyilvános önvizsgálat a fegyveres erőszakról

Megközelítőleg 600 helybéli lakos gyűlt össze a mintegy másfél hónappal ezelőtt történt iskolai lövöldözés aprópóján szerda este a newtowni középiskola nagyelőadójában – adja hírűl a Reuters, és a Connecticut Post. A  kisváros mindennapjait fenekestül felforgatta a december 14-én a Sandy Hook általános iskolában rendezett vérengzés, amikor a húsz éves Adam Lanza egy Bushmaster 223-as félautomata fegyverrel 26 ember, köztük 20 hat és hét év közötti kisgyermek életét oltotta ki, majd magával is végzett. A gyűlés este hat órakor vette kezdetét. Az áldozatok hozzátartozóin kívül a város tisztviselői, helyi politikusok, tanárok és a hatóság emberei is felszólaltak. 

A résztvevők közül többen is nyilvános önvizsgálatot tartottak, és a fegyverszabályozás kérdésén túlmenően más egyéb felelősségfaktor, így pl. a tömegkultúrában megjelenő erőszak (játékok, mozifilmek), a mentális ellátóintézmények nem megfelelő színvonala, valamint a társas kapcsolatok leépülése is szóba került. Noha a legtöbben egyetértettek abban, hogy semmi keresnivalója sincs a háztartásokban a félautomata fegyvereknek, sokak szerint a fegyveres erőszak rendkívül komplex problémahalmaz, amit nem lehet pusztán legisztlatív intézkedésekkel kiküszöbölni. A szülőknek, pedagógusnak és pszichológusoknak ezért  sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a gyermekek erkölcsi és mentális fejlődésére. 

Michael Kehoe a kisváros rendőrfőnöke szerint pedig minden bizonnyal elkerülhetetlen az iskolák fegyveres őrséggel való megerősítése, ez azonban önmagában nem fogja a helyzetet megoldani, muszáj lesz a súlyos társadalmi problémákat is hatékonyan orvosolni, hogy ne ismétlődjenek meg az efféle szörnyűségek. Az esemény végéhez közeledve néhány a fegyvertartás szigorítását ellenző lakos is megszólalt. Szerintük igen helytelen, ha a kormányzat a törvénytisztelő fegyvertulajdonosokat bünteti az Adam Lanza-félék miatt, mefosztva ezzel őket a Második Alkotmánykiegészítés által biztosított joguktól, és hogy megvédjék önmagukat. 

Zerza Béla Zoltán

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »