A francia előrenyomulás Maliban elérte Kidal városát

A Mali és Franciaország katonáiból álló csapatok Gao és Timbuktu felszabadítása után január utolsó napjaira elérték Kidal városát is, amely az utolsó nagyobb, iszlamista csoportok által irányított település volt.

A város elfoglalása hasonlóan könnyen ment, mint a többi iszlamista kézen lévő település megtisztítása. Bár gyors és hatékony beavatkozásnak vagyunk szemtanúi, a francia-mali hadsereg kisegítésére küldött afrikai csapatok infrastrukturális gondok miatt nehezen érik el Malit, és a visszavonuló gerillák legutóbb is megöltek két mali katonát egy akna segítségével. Az iszlamisták a jelentések szerint a Mali és Algéria határán lévő, hegyekkel szabdalt területre vonultak vissza. Talán ezek az események is elősegítették, hogy az offenzíva vezetői Kidal elfoglalása után felvetették a béketárgyalás gondolatát.

Dioncounda Traoré, Mali ideiglenesen megválasztott elnöke kijelentette, hogy a lázadó erők egyik részét alkotó, önálló hazát kereső tuareg szervezet, az MNLA vezetőivel hajlandó tárgyalni, visszautasította azonban az al-Kaida csoportokkal kötendő kompromisszum lehetőségét. Eközben Francois Hollande francia elnök, Laurent Fabius külügyminiszter és Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter február 2-án Maliba érkeznek, hogy három héttel a harcok kezdete után vegyék szemügyre volt gyarmatuk állapotát, ahol nyárra már ki is írták a választásokat. Bár Le Drian miniszter sikertörténetként kezeli a beavatkozást, úgy véli, hogy a biztonságos jövő érdekében elkerülhetetlen a béketárgyalás.

Fodor Zsolt

Friss hírek