Nagyobb együttműködést vár Oroszországtól USA

Az USA-nak és Európának együttesen kellene meggyőznie az orosz vezetést, hogy hagyják integráltabbá válni országukat Európával és a nyugattal a nehézkes moszkvai kapcsolatok ellenére – nyilatkozta a távozó amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton.

„Nagyon fontos bilaterális kapcsolatunk van Oroszországgal, ami kézzelfogható előrelépést eredményezett mind Afganisztán nukleáris leszerelésekor, mind a közös érdekek egyéb területein”.

Az Egyesült Államoknak fontos volt, hogy Európával együttműködjön, Európának pedig, hogy Oroszországgal sikerüljön megteremtenie a közvetlen együttműködést.” Bevallom ez most kihívást jelent”- mondta Hillary utalva rá, hogy Oroszország nemrégiben leállította az összes amerikai kormányzati támogatási programot. Külön kiemelte a tuberkulózis ellen küzdő és a bántalmazott gyermekeket segítő programokat.

Vlagyimir Putyin hosszan vádolta az Egyesült Államokat, amiért az a támogatási programokkal reklámozza Washington politikáját az országban. Az orosz elnök hagsúlyozta, hogy a leállítások oka az ország gazdasági talpra állása és így nincs többé szüksége erre a segítségre, tudósított a RIA hírügynökség.

Kostyák Nóra

Friss hírek