Leltárba veszik az amazóniai erdők fáit

A brazil kormány bejelentése nyomán az Amazonas környéki esőerdők teljes faállományát felmérik.

A brazil kormány bejelentette, hogy egy grandiózus terv keretében az amazonasi esőerdők teljes faállományát leltárba veszik.

A brazil erdészeti miniszter szerint  a felmérés várhatóan négy évig tart majd, aminek végeztével részletes tájékoztatást adnak az Amazonas menti fa- és talajfajtákról, valamint a világ legnagyobb esőerdejének biológiai sokféleségéről.

Már több mint 40 éve annak, hogy az utolsó átfogó leltárra sor került. Az éghajlatváltozás és a folyamatos fakitermelés okozta pusztításkomoly fenyegetést jelenta térségnek.

Az Imazon brazil kutatási központ – amely az erdőirtást műholdfelvételeken követi nyomon – szerint egy nemrégiben készült jelentés arról tanúskodik, hogy decemberben a világ legnagyobb dzsungeljének kiirtása négy egymást követő hónapban is emelkedő tendenciát mutatott.

Az amazóniai esőerdők területe képezi bolygónk édesvíz-készletének közel 12 százalékát. Az oxigént előállító erdőtakaró kiirtásával sokféle növény- és állatfaj tűnhet el nyomtalanul.

Vinczeffy Levente

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »