Észak-Korea a Google Maps-en: metrótól az internálótáborokig

A Google Maps frissítésének köszönhetően a fehér foltok eltűnésével nukleáris komplexumok és börtöntáborok kerültek elő Észak-Korea térképen.

Észak-Korea egyike volt azon kevés területnek, amelyek eddig láthatatlanok voltak a Google Maps műholdas térképein, a keresővállalat legutóbbi frissítésének köszönhetően viszont már virtuális barangolásokat tehetünk Phenjanban is – jelenti a CNN. A főváros utcáin, épületein, műemlékein kívül azonban olyan objektumok is felkerültek a térképre, mint jongbjoni nukleáris komplexum, vagy éppen a Google által Yodok és Hwasong névvel illetett óriási kiterjedésű internálótáborok is – emberi jogi szervezetek szerint továbbra is közel kétszázezren is lehetnek Észak-Korea politikai börtöntáboraiban.

Ugyanakkor Punggje-ri nukleáris gyakorlóterepe – ahol a nemzetközi nyomással szembeszegülve Phenjan esetlegesen újabb nukleáris kísérleti robbantását hajthat végre – egyelőre nem elérhető a térképen. A Google keddi bejelentését követően bár az előzőekhez képest egy részletesebb térképet szemlélhetünk, az ország legtöbb területének adatai még mindig meglehetősen hiányosak. 

Észak-Korea elzárkózását mutatja az a tény is, hogy a Google szerint az utolsó állam volt, amelynek nem álltak rendelkezésre részletesebb térképadatai. A bővített adatokat nem a Kim Dzsongun vezette rezsim biztosította a Google számára, a cég közleménye alapján „polgári térképészközösségek” éveken át tartó, aprólékos munkájába került a térkép elkészítése a Google Map Maker fejlesztői szoftverét használva, amely a Wikipédiához hasonlóan teszi lehetővé felhasználóinak az adatok bővítését, szerkesztését vagy felülírását.

A Google további munkára bíztatta térképeken dolgozó felhasználókat, mivel „a térképek készítése egy döntő lépés az emberek segítségének irányában, hogy több információhoz jussanak hozzá a világ azon részeiről, amelyek ismeretlenek számukra”. Curtis Melvin is megjegyezte – kinek nevéhez fűződik a Google Earth programhoz külön letölthető Észak-Koreát feltáró online térképészeti projekt –, hogy a Google Maps „ösztönzést biztosít, hogy többen figyeljenek az ügyre. Észak Korea egy komoly politikai, emberi jogi, és biztonsági kihívás, minél több információnk van róla, annál jobb”.

Észak-Korea lakosai ellenben nem sokat profitálhatnak a Google által elérhetővé tett új térképadatokból, az internethasználat szigorú ellenőrzéséből illetve korlátozásából adódóan. Eric  Schmidt, a Google elnöke három héttel ezelőtt tett látogatást Phenjanban, ahol az észak-koreai polgárok szélesebb körű internetelérésére tett javaslatokat, bár a Google közleménye szerint Schmidt személyes látogatása és a térképszoftver kiterjedt lefedettségének keddi bejelentése nem áll kapcsolatban egymással. A Google bejelentésére egyelőre nem született válasz az észak-koreai kormányzattól. 

Dóczi Tamás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »