Százhuszonhárom év után először lesz férfi uralkodója Hollandiának

Beatrix holland királynő 33 év uralkodást követően lemond a trónról fia, Vilmos Sándor javára. A királynő maga jelentette be a hírt a holland köztelevízióban, azzal érvelve, hogy a monarchia 200. évfordulója megfelelő alkalom a visszavonulásra. A lépésnek történelmi jelentősége van, hiszen Hollandiának 1890 óta nem volt férfi uralkodója.

Beatrix királynő 1938. január 31-én született Julianna holland királynő és Bernát lippe-biesterfeldi herceg leszármazottjaként. A családnak négy lánygyermeke született,azonban a fiúörökös hiánya nem jelentett problémát. A háború kitörése után Julianna királynő és gyermekei Kanadában éltek 1945-ig, ahonnan visszatérve Beatrix trónörököshöz méltó oktatásban részesült és 1961-ben jogi diplomát szerzett.  A királynőt 1965-ben jegyezte el Claus von Amsberg német nemes, ugyanakkor az eljegyzés a holland lakosság ellenállásába ütközött, hiszen a vőlegény egykor Hitlerjugend tag volt. Az ellenállás mértékét jelzi, hogy a házassághoz a holland parlament hozzájárulása kellett, és az esküvővel egyidőben országszerte tüntettek Amsberg személye ellen. A párnak a hatvanas években három fiúgyermeke született: Vilmos Sándor, Friso és Konstantin.

Julianna királynő lemondása után Beatrix hivatalosan 1980. április 30-án kezdte meg uralkodását miután családjával beköltözött a hágai Huis ten Bosch-kastélyba. A holland közvélemény szerint  beiktatása új korszakot jelentett a monarchia életében, elődjéhez képest keménykezű királynőként ismerték, ennek ellenére uralkodása nem volt botrányoktól mentes. Fia, Vilmos Sándor házasságához parlamenti engedélyre volt szükség, hiszen felesége, Máxima Zorreguieta az egykori argentín junta (katonai diktatúra) egyik vezetőjének lánya. Hasonló cipőben járt kisebbik fia, Frisko is, aki annak érdekében hogy házasodhasson, lemondott trónigényéről.

2009 nehéz évnek bizonyult a korona számára, hiszen a királyi család ünnepi felvonulását merénylet zavarta meg, amelynek következtében több civil is életét vesztette. Szintén kedvezőtlen hatásai voltak a gazdasági válságnak, a holland lakosság nem nézte jó szemmel az uralkodócsalád fényűzését, főleg Vilmos Sándor feleségének költekezése keltett felháborodást. A fokozódó gazdasági és politikai instabilitás mellett  2012-ben súlyos lavinabaleset érte Friso herceget, aki azóta is mesterséges kómában van. A királynő visszavonulásáról szóló hírek fia balesete óta terjedtek, ugyanakkor Beatrix 2013. január 28-án jelentette be lemondását.

Lemondó beszédében Beatrix királynő elsősorban korára hivatkozott: „Nem azért mondok le, mert túl nehéz a feladat számomra, hanem meggyőződésem, hogy az ország irányítása immár egy másik generáció felelőssége”. A királynő hangsúlyozta, hogy fia és annak felesége készen állnak az uralkodásra, ugyanakkor a találgatások ellenére az új király nem veszi fel a IV. Vilmos nevet, továbbra is Vilmos Sándor néven lesz ismert, míg felesége a Maxima királynő nevet fogja használni.

Vilmos Sándor uralkodása hivatalosan április 30-án kezdődik meg, beavatására Amszterdamban kerül sor, felesége családja azonban nem vehet részt a szertartáson. A király hivatalos esküje után a parlament alsó-és felsőházának mind a 225 tagja esküt tesz az új uralkodónak. Az eskük letétele után a tradíciónak megfelelően a  királyi pár a palota erkélyéről üdvözli a lakosságot. Fontos változás, hogy április 30-a, a „Királynő Napja” 2014-től a „Király Napja” nevet viseli, és Vilmos Sándor születésnapján, április 27-én ünneplik majd.

Tamara Judi

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »