Matolcsy erősítette a forintot

Nem kell tartani jegybanki sokkterápiától, általános likviditáspumpától vagy monetáris finanszírozástól, mondta tegnap este Matolcsy György a Dow Jones hírügynökségnek. A nemzetgazdasági miniszter ezzel igyekezett nyugtatni a forintpiaci szereplőket. A hazai deviza vesszőfutása ugyanis elsősorban a jegybankelnök váltás és a várható laza jegybanki politikának volt betudható az elmúlt időkben. Matolcsy korábban azt mondta, hogy nyugati (Fed, EKB) mintára élénkíthetné a gazdaságot az MNB, és 12-16 lehetséges eszközről beszélt. Ezúttal is kiemelte, hogy kreatívabban használhatná a központi bank a monetáris eszközöket, de mindezt ügyelve a pénzügyi stabilitásra és a forint árfolyamára. 294-ig süllyedt az EUR/HUF ráta a hírekre.

A délután folyamán is erősödni tudott a forint, miután Orbán Viktor és José Manuel Barroso megtartották közös sajtótájékoztatójukat, brüsszeli megbeszélésük után. Az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogyüdvözli a magyar költségvetési konszolidációt, de felhívta a miniszterelnök figyelmét, hogy ügyeljen a kiigazító lépések minőségére is, hiszen gyengék a növekedési kilátások. Orbán arról beszélt, hogy reméli, Magyarország kikerül a túlzott-deficit eljárás alól. Hozzátette, hogy a hiány idén is 3% alatt lesz, ahogy ez 2012-ben és 2011-ben is igaz volt.

A fentiek alapján jó esélye van, hogy a nyár folyamán megszűnjön a közel 9 éve tartó eljárás Magyarországgal szemben, ám könnyen lehet, hogy ehhez újabb kiigazító lépéseket kér az EU.

Úgy gondoljuk, hogy ez esetben további lépéseket foganatosít a kormány, hiszen fontos célnak tartja a kabinet az eljárás befejezését. Ezek a lépések véleményünk szerint főképp bevétel oldali intézkedések lehetnek (különadó-emelés, jövedéki adó, tranzakciós adó), hiszen a kiadáscsökkentésekre kis esélyt látunk a választásokhoz közeledve. A Bizottság február 22-én publikálja friss prognózisait Magyarországról, az IMF eheti ország jelentése szerint pedig 3,25% a várható idei deficit.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »