Kivégezték a brazil földnélküliek vezetőjét

Brazíliában meggyilkolták a Földnélküliek Mozgalmának (MST) egyik vezetőjét. Cicero Geudes a földért folyó harc áldozata lett, illetve annak, hogy szerinte az országban büntetlenséget élveznek a gyilkosok, és lassan halad az agrárreform.

A Földtulajdon Nélküli Mezőgazdasági Munkások Mozgalma (MST) szerint Cicero Geudes egy cukorfeldolgozó létesítményből tartott hazafelé biciklin, amikor lelőtték. A 43 éves, hat gyermekes Cicero Guedes az agroökológiai ismeretek szaktekintélyének számított az aktivisták és az egyetemi hallgatók (University of North Fluminense) körében. A telkén olyan talajbarát, fenntartható gazdálkodási technikákat honosított meg, amelyek méltán tették őt népszerűvé.

Az MST szerint Geudes a földért folyó harcnak lett az áldozata, illetve annak, hogy szerinte az országban büntetlenséget élveznek a gyilkosok, és lassan halad az agrárreform. Az MST követeli az elkövetők felelősségre vonását, bebörtönzését.

Egy püspöki szervezet, a Lelkipásztori Föld Bizottság (CPT) által készített statisztikák szerint Brazíliában ugyan a földbirtok körüli vitákból származó – a 2003-2009 között regisztrált 73 esethez képest – halálesetek száma csökkent 2011-ben, a konfliktusok száma viszont nőtt.

Vinczeffy Levente

Friss hírek