Egy évet csúszik a KAP reformja

Az Európai Bizottság hétfőn arról tájékoztatta a tagországok mezőgazdasági minisztereit, hogy egy év csúszással, csak 2015-ben lép életbe a közös agrárpolitika reformja.

Ahogy azt a BruxInfo egy hete megírta, a következő többéves pénzügyi keretről való megállapodás késése miatt csak egy éves csúszással, 2014 helyett 2015-ben lépnek majd életbe a közös agrárpolitika fő elemei. Az Európai Bizottság hétfőn erről tájékoztatta az uniós agrárminisztereket.

A reform javarésze azért csak 2015-ben, vagyis a következő hétéves keretköltségvetés második évében lép majd hatályba, mert 2014-ig már kevés az idő a rendeletek elfogadására és a támogatási rendszerek gyakorlatba történő átültetésére. A Bizottság ezért Dacian Ciolos biztos hétfői tájékoztatása szerint 2013 áprilisában átmeneti rendelkezéseket javasol majd, feltéve, hogy az állam- és kormányfőknek február 7-8-i találkozójukon sikerül megállapodniuk a 2014 és 2020 közötti kiadások főösszegeiről.

A csúszás miatt a tagállamok az átmeneti évben a közvetlen támogatásoknál továbbra is az egyszerűsített egységes területalapú támogatási rendszert (SAPS) és zömében a régi tagállamoknál az összevont területalapú támogatási rendszert (SPS) alkalmazzák majd. 2015-től aztán már mindenki számára ugyanaz a támogatási rendszer lesz érvényes.

A KAP-reform egyes elemeit ugyanakkor már 2014-ben bevezetnék, így a direkt támogatások egyes tagállamok közötti méltányosabb elosztását, vagyis a hektáronkénti támogatás mértéke már 2014-től közeledne a tagállamok között. A két pillér közötti átcsoportosításra is lehetőség nyílna már 2014-től.

A reform alapvető elemei, így az aktív gazdák definíciója, a közvetlen kifizetések tagállamokon belüli átcsoportosítása és az új kifizetési rendszer azonban csak 2015-ben lépne életbe.

A Czerván György államtitkár vezette magyar delegáció tájékoztatása szerint az új vidékfejlesztési rendelet sem fog várhatóan 2014. elején hatályba lépni, ezért a Bizottság itt is átmeneti szabályokat fog javasolni. Az új EMVA-keretből 2014-ben a Bizottság várhatóan az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) intézkedések és a kedvezőtlen adottságú területek (KAT) támogatásaira fog elkülöníteni forrásokat.

A hétfői ülésen az ír soros elnökség bemutatta programját, amelyben jelezte, hogy június végére szeretne megállapodást elérni a KAP reformjáról. A forgatókönyv szerint előbb az Európai Tanács február 7-8-án optimális esetben megállapodik a hétéves pénzügyi keretről. Ezt követően az Európai Parlament március 11-14-i plenáris ülésén első olvasatban megszavazzák a rendes jogalkotási jelentéseket (ezekről lásd múlt heti írásunkat), megadva az EP-nek a mandátumot az egyeztetések megkezdéséhez a Tanáccsal és a Bizottsággal. A tagországok pedig a március 18-19-i mezőgazdasági tanácsülésen fogadhatják el a Tanács álláspontját.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »