A Kongresszus üdvözli a nyíltan meleg képviselőket

Évtizedeken keresztül a „meleg” és a „Kongresszus” szavak csak különféle botrányokról szóló híradásokban szerepeltek együtt az Egyesült Államokban, a törvényhozás meleg tagjai a közelmúltig szinte egyáltalán nem vállalták fel homoszexualitásukat. A 113. Kongresszusban azonban már hat, nyíltan meleg vagy biszexuális politikus kapott helyet a Képviselőházban – írja a The New York Times. Ez kézzelfogható jele annak, hogy mára már a legmagasabb kormányzati szinten is „elfogadottá” vált a homoszexualitás kérdése.

A Kongresszus összetétele sohasem tükrözte igazán az ország összetételét: minden esetben „fehérebb” és gazdagabb volt mint az ország lakossága, és mindig is jóval több férfi tagja volt. A törvényhozás homoszexuális tagjai azonban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a melegjogok illetve a homoszexualitás kérdésköre ne legyen többé tabu az Egyesült Államok Kongresszusában.

Szakértők szerint annak, hogy több élvonalbeli politikus – mint például az első nyíltan meleg szenátor, Tammy Baldwin – is felvállalta homoszexualitását, több államban is hozzájárult ahhoz, hogy az elnökválasztással egyidőben megtartott népszavazásokon az emberek igennel voksoljanak az egyneműek házasságának engedélyezésére. Az elvont, jogi kérdéshez így az amerikai állampolgárok arcokat is tudtak kötni, ami sokkal megfoghatóbbá és emberközelibbé tette a kérdést.

Pintér Melinda

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »