Magyar újságírót raboltak el Aleppóban

12 órás fogvatartás után sértetlenül hagyta el Szíriát Szlankó Bálint újságíró Facebook-oldalán megjelent közleménye szerint. A szabadúszó haditudósítót kedden rabolták el feltehetőleg a felkelőkhöz tartozó fegyveresek Aleppóban mexikói és baszk kollégájával együtt. Helyi kísérőjüktől elszakítva, megbilincselve és szemüket bekötve ismeretlen helyre szállították őket, ahol késő estig egy ideiglenes börtöncellában raboskodtak. Végül, miután értékeiket (és furcsa módon, cipőiket) elvették, szabadon engedték őket a város egy elhagyatott részén, ahonnan sikerült biztonságban eljutniuk a legjelentősebb ellenálló csoport, az Al-Tauhíd brigád főhadiszállására. A Facebook-bejegyzés tanúsítja, hogy azóta mindhárman épségben kijutottak Szíriából a spanyol és a magyar kormány közreműködésével.

Az emberrablók indítékai mindmáig ismeretlenek. Szlankó Bálint Indexen megjelent beszámolójában úgy véli, valószínűleg profi, előre megtervezett és bejáratott akcióról volt szó, de nem kizárt, hogy összekeverték őket eredeti célpontjaikkal. Ugyanígy az újságírók szabadon engedésének okai is homályosak, de szerepet játszhatott benne az, hogy nagy erőkkel keresték őket kollégáik, sőt szír aktivisták és ellenállók is, ami fokozott kockázatot jelentett fogvatartóiknak.

Szlankó Bálint, a Bruxinfo volt brüsszeli munkatársa, rendszeresen tudósít fegyveres konfliktusokról a Közel-Keleten és a világ más tájain. Többször járt már Aleppóban, és úgy vélte, miután az összecsapások gócpontjai a központból a környező légi támaszpontok felé tolódtak el a tél folyamán, a város valamivel élhetőbbé vált. Megrázó tapasztalatai nyomán azonban meg kellett állapítania: az újságírók számára Szíria ma veszélyesebb, mint valaha.

Vas Gabriella

Friss hírek