Embercsempészettel vádolják a thai hadsereg tisztjeit

A thai hatóságok nyomozást rendeltek el a Belbiztonsági Parancsnokság (ISOC) katonatisztjeit érintő rendőrségi vádakkal kapcsolatban, miszerint a thaiföldi-mianmari határ mentén élő rohingja kisebbség menekültjeinek emberkereskedelme évek óta a katonaság ellenőrzése alatt zajlik. A nevük elhallgatását kérő thai hírszerzői források szerint az embercsempészetbe kormányhivatalnokokat, mi több „katonatiszteket is bevontak, néhány helyi alakulat vezetőjét” – jelentette az AFP hírügynökség. Paradorn Pattanathabutn, a thai Nemzetbiztonsági Tanács főtitkára a helyi média által megfogalmazott állítások hadseregen belüli kivizsgálásáról biztosított.

A mintegy nyolcszázezer főt számláló, a buddhista többségű Mianmar kormánya által Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tartott, állampolgársággal nem rendelkező, súlyos diszkriminációban szenvedő muzulmán rohingja közösségek emberjogi krízise évtizedek óta megoldatlan problémát képez. A rohingja etnikumok a Nyugat-Mianmar Arakán szövetségi államban zajló vallási és etnikai konfliktusok elől kényszerülnek elhagyni otthonaikat, embercsempészek segítségével Thaiföld déli Szongkhla tartományán keresztül a muzulmán többségű Malajziába való átkelés reményével. Egyelőre meg nem erősített rendőrségi állítások alapján mindez a katonai erők hathatós közreműködésével játszódik, kik csónakokon előbb Thaiföldön belülre, majd teherautókon Szongkhlába szállítják a menekülteket. A Malajziába tartó menekültekre azonban gyakorta kényszermunkára vár, mivel képtelenek teljesíteni az embercsempészek felé fennálló óriási fizetési kötelezettségeiket.

Az 2012 júniusában Arakánban, a mianmari buddhisták és rohingja muzulmánok között kiújult, az ENSZ becslései szerint legkevesebb 180 halálos áldozatot követelő etnikai villongások óta felgyorsult rohingják elvándorlása. Az elmúlt hetekben 949 rohingja személy került őrizetbe Szongkhlában és Thaiföld további déli tartományaiban. Panitan Vattanajagorn, az ASEAN thai szakértője együttműködésre szólította fel a kormányt az ASEAN tagországokkal, valamint Indiával és Bangladessel a krízis orvoslására, véleménye szerint Thaiföld egyedül nem képes a rohingják Thaiföldön keresztül más országokba történő illegális bevándorlásának megfékezésére.

Dóczi Tamás

Friss hírek