Obamát dícséri a drón-jelentés

Jelentés készült a pakisztáni drón-hadműveletekről az Amerikai Egyesült Államokban. Ez a jelentés éppen aláírásra vár. Ebben arról számolnak be, hogy mennyire voltak sikeresek a pakisztáni drón-támadások, azaz hány terroristát sikerült kiiktatni. Erre azért van szükség, mivel Pakisztánt a korábbiakban sokszor érte az a kritika, hogy támogatja és bújtatja a Tálib terroristákat az afganisztáni-pakisztáni határvidéken. Valamint, hogy a pakisztáni titkosrendőrség az ISI csak színleg működik együtt Amerikával a terrorizmust érintő kérdésekben.

Ez a jelentés megmutatja, hogy mennyire volt sikeres a terrorizmus elleni amerikai stratégia. Valamint felvázolja, hogy mennyire jó az obamai külpolitikai a terrorizmusra irányuló harc tekintetében. Megmutatja az esetleges hiátusokat, és ezáltal lehetőséget teremt a stratégia változtatására. Másrészről egyfajta válasz az amerikai társadalomnak arra vonatkozóan, hogy az amerikai katonák miért állomásoznak a Közel-Keleten.

Pakisztán oldaláról már nem ennyire békés, és demokratikus a kép. Mivel instabilizálja a pakisztáni belpolitikát, ugyanis felszínre hozza az ellentéteket. Ezek a felszínre került ellentétek tüntetésekben, és kormányválságban nyilvánulnak meg. Szimbolikus értelemben a pakisztániak a drón-támadásokat sértésként is értelmezhetik, ezért érthető az ellenük kinyilvánított igen erős nem tetszési hullám – jelent meg a Washington Postban.

Gregovszki Judit

Friss hírek