Nem volt eredményes a NAÜ és Irán kétnapos tárgyalása

Két napig tárgyalt Iránnal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség delegációja Teheránban, konszenzusra azonban nem jutottak. A következő találkozó február közepén lesz.

Pénteken reggel tért vissza Bécsbe a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ, International Atomic Energy Agency) vezető tisztviselőkből álló delegációja Teheránból, ahol egy kétnapos tárgyaláson vettek részt iráni hivatalnokokkal. A találkozón átbeszélték azokat az állítólagos kísérleteket, amelyeket Irán az atombomba élesítésére szolgáló szerkezetekkel végzett. 

A NAÜ egyik magas rangú munkatársa, aki neve elhallgatását kérte, úgy nyilatkozott, hogy a kétnapos tárgyalás nem volt sikeres, írja az al-Dzsazíra. Herman Nackaerts, a delegáció vezetője azzal a reménnyel utazott Teheránba, hogy végre sikerül véglegesíteni, hogy az ügynökség vizsgálatai során mikre kap felhatalmazást, és mikre nem. A NAÜ honlapján olvasható közlemény szerint azonban nem sikerült ebben a kérdésben megegyezni. A kérdés, hogy Irán nukleáris programjának milyen katonai dimenziói vannak, továbbra is nyitott. 

A közleményben az is olvasható, hogy a parchini katonai bázisra most sem jutottak be a NAÜ képviselői. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország közel egy éve, 2012 márciusában szólította fel Iránt, hogy engedje be a bázisra az ENSZ képviselőit. Előrelépés azonban azóta sem történt.

A NAÜ és Irán képviselői február 12-én tartják következő találkozójukat.

Lorencsics Emese

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »