A román és bolgár bevándorlóktól retteg Britannia

A két keleti tagállam polgáraira kivetett korlátozások hatálya az év végével lejár, ami már most heves vitákhoz vezet a brit belpolitikában. Egyesek az országot elözönlő románok rémképével riogatnak és az uniós szabályozásokkal szembemenve tartanák fenn a korlátozásokat. A bevándorlással foglalkozó tanulmányok 50 és 70 ezerre teszik a nettó migráció várható éves mértékét. A brit munkaerőpiac retteg.

2014 január elsejétől szabaddá válik a 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária polgárai előtt a brit munkaerőpiac. A Migration Watch által közzétett elemzés alapján évente 50 000 munkavállaló érkezhet a szigetországba, ami a következő öt évre előrevetítve megközelítőleg 250 000 főt prognosztizál.

A tanulmány – építve a 2004 és 2011 közötti évek tapasztalataira – 50 és 70 ezer közé teszi azok számát, akik Romániából illetve Bulgáriából érkeznek és vállalnak valamilyen formában munkát az Egyesült Királyságban. Az okfejtés kitér arra is, hogy ennek a számnak körülbelül a fele fog csak megjelenni a hivatalos statisztikákban, mivel a bevándorlók nagy hányada feketegazdaságban landol.

Éppen ez képezi – véli a tanulmány – az újonnan érkezők legnagyobb értékét a potenciális munkaadók szemében, ez utóbbiaknak ugyanis nem feltétlenül szükséges biztosítást, betegszabadságot, szülési szabadságot, táppénzt fizetni az ilyen téren igencsak rugalmas, valamint a bevándorlás magas arányát tekintve pozíciójukban helyettesíthető kelet-európai munkavállalóknak. A hivatalos közvetítő-ügynökségek illetve „egyéni vállalkozók” minden bizonnyal kapva kapnak majd a jövedelmező üzletnek számító román és bolgár vendégmunkások importján.

A tanulmány szerint Nagy-Britannia munkaerőpiacainak szabaddá válásával az egyik legfőbb célországgá válhat a román illetve bolgár munkavállalók által ezidáig preferált Spanyolországgal és Olaszországgal szemben. A gazdasági recesszió, valamint a munkanélküliség magas aránya (ez Spanyolországban 56,5, míg Olaszországban 37 százalék) észak felé térítheti a migráció irányát.

A kivándorlást ösztönző legfőbb faktor a keresetekben mutatkozó kirívó egyenlőtlenségekben keresendő: míg az Egyesült Királyságban az egy főre eső GDP 39 038 USD volt 2011-ben, addig ez a szám Romániában és Bulgáriában csupán a brit negyede illetve ötöde. További pozitívum a szigetországba igyekvőknek, hogy az európai átlaghoz képest könnyebb hozzájutni a szociális juttatásokhoz. Azokat az egyéneket, akik életvitelszerűen az Egyesült Királyság területén élnek, ugyanazon eljárásrend illeti meg, mint a brit állampolgárokat.

Félelmek

Eric Pickles a közösségekért felelős államtitkár a BBC vasárnapi műsorában azon aggodalmának adott hangot, hogy a nagy számú román és bolgár bevándorló szociális problémákat idézhet elő, mivel a rendelkezésre álló lakások száma így is korlátozott. „Mivel lakásszűkében vagyunk, bármilyen Romániából és Bulgáriából jövő beáramlás problémákat fog okozni – problémákat fog okozni nem csak a lakáspiacon hanem a szociális lakások piacán is” – nyilatkozta Pickles.

A lakásgondok mellett az újabb bevándorlási hullám élesebbé tenné a munkaerőpiaci versenyt is, mint ahogy azt Sir Andrew Green, a Migration Watch elnöke kifejtette. A Munkáspárt a brit munkavállalók érdekében mindent megtenne azért, hogy a korlátozások továbbra is érvényben maradjanak. Erre azonban Therese May államtitkár kevés esélyt lát, mivel az uniós jogszabályok nem teszik lehetővé a személyek szabad áramlásának további korlátozását.

A brit Függetlenségi Párt, az UKIP az általános félelmekre ráerősítve egyenesen másfél millió román illetve bolgár bevándorlóval riogatja a brit közvéleményt. David Cameron miniszterelnöknek már eddig is meggyűlt a baja a keményvonalas torykkal – az élükön Philip Hollobone-nal – , akik az UKIP malmára hajtva a vizet a pártot és a közvéleményt az Európai Unió ellen kívánják hangolni. (A brit miniszterelnök szorongatott helyzetéről a Kitekintő korábbi cikkéből tájékozódhat).

Az Európa-ellenes politika továbbá azt a célt is szolgálja, hogy a radikális Függetlenségi Párt vitorlájából kifogják a szelet. Ennek jegyében a Konzervatív Párt is bevándorló-ellenes hangot üthet meg – tudósított az Independent. Stewart Jackson konzervatív képviselő a korlátozások újbóli bevezetését követelte a Parlamenttől: „nem akarjuk ugyan azt a hibát elkövetni, mint 2004-ben, amikor is nagy számú, alacsony bérigényű és képzettségű munkást hívtunk be és a hazai munkaerőt pedig a jóléti rendszerbe ágyaztunk.”

Alaptalan gyanú

A hisztériakeltés közepette hallani mérsékeltebb hangokat is. A Guardian újságírója, Alan Travis például kifejtette, hogy a félelmek alaptalanok, 2014 januárjával ugyanis nem csak a brit, hanem az összes európai ország munkaerőpiaca megnyílik majd a két keleti tagállam előtt és azok a románok, akik eddig is ki akartak menni az Egyesült Királyságba, már rég megtették azt közvetlenül a 2007-es csatlakozást követően. A román migráció egyik fő célországának számító Olaszországban pedig már 2012 januárjában eltöröltek mindenféle korlátozást a román és bolgár munkavállalók előtt. Bár Spanyolországban a magas munkanélküliségnek köszönhetően szigorodtak a külföldiek munkavállalásának feltételei, a korlátozás – amelyet egyébként az Európai Bizottság külön engedélyével vezettek be – 2014 januárjával megszűnik.

A románok nagy része a kulturális rokonság okán választotta második hazájának Spanyol- vagy éppen Olaszországot. Nagy részük már odakint telepedett meg, alapított családot, ami valószerűtlenné teszi, hogy továbbálljanak az Egyesült Királyság, vagy akár Németország, Hollandia felé. A BBC riporterének nyilatkozó román szociológus, Dr Mircea Kivu szerint a kivándorlás fő hulláma már lecsengett. A helyszíni riport rávilágított továbbá arra is, hogy sok román egyáltalán nem vágyik a távoli szigetországba. Sokuk a Spanyol- és Olaszországban megkeresett pénzt otthon forgatták be és a külföldről megteremtett egzisztenciába tértek haza.

A munkaerő szabad áramlása

A 2004-es keleti bővítést követően Nagy-Britannia illetve Svéd- és Írország voltak az egyetlen tagállamok, ahol nem gördítettek akadályt az újonnan csatlakozott országok munkavállalói elé. Látván, hogy a hivatalos becslésekkel ellentétben – amelyek évi 13 000, az ún. A8 országaiból érkező vendégmunkással számoltak – lényegesen többen özönlöttek a brit munkaerőpiacra, a brit kormány a következő csatlakozáskor, 2007-ben már élt a korlátozás lehetőségével.

A korlátozások meghosszabbításának hívei is a 2004-es példára hivatkoznak. A szigetországba vándorlók döntő hányada (60 százaléka) lengyel volt. 2004 és 2011 között a hivatalos statisztikákon nyomon követhető lengyel diaszpóra 93 ezerről 643 ezer főre emelkedett. Az Egyesült Királyság területén jelenleg megközelítőleg 94 ezer román (hivatalosan 85 ezer) és 47 ezer bolgár állampolgár él.

Huszár Csaba

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »