Japán: Kína helyett ASEAN?

Abe Sindzó, japán miniszterelnök decemberi megválasztása óta első tengerentúli útjaként végiglátogatja Délkelet-Ázsia fontosabb államait. Hét évvel ezelőtt, amikor először töltötte be a kormányfői pozíciót, még Kínát választotta első hivatalos külföldi útjának céljául, azonban mára megváltoztak a prioritások: mint Abe kifejtette, az út az új kormány „stratégiai diplomáciájának” kezdete – olvasható a BBC honlapján.

Abe célja, hogy minél szorosabb kapcsolatot alakítson ki az Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagállamaival – főként Indonéziával, Thaifölddel és Vietnámmal –, Kína egyre növekvő gazdasági és katonai erejének ellensúlyozása érdekében. Emellett Japán számára új piacok és nyersanyagforrások is kellenek, hogy helyre tudja billenteni gazdaságát, azonban gyorsan kell cselekednie, mivel már Kína is kiszemelte magának a délkelet-ázsiai régiót, befektetési és kereskedelmi lehetőségek, valamint ásványkicsn-lelőhelyek kiaknázása céljából. Japán számára ugyanakkor lépéselőnyt adhat, hogy Peking kapcsolata több délkelet-ázsiai országgal is elmérgesedett a közelmúltban egyes dél-kínai-tengeri szigetvitákban tanúsított agresszívabb magatartása miatt.

Bár Japán az ASEAN-tagállamoknak csupán a második legnagyobb kereskedelmi partnere – az Európai Uniót követően –, a szigetországból érkező közvetlen külföldi befektetés háromszorosa a Kínából érkezőnek – írja a Japan Today. Abe komoly partnerséget kíván kialakítani a délkelet-ázsiai államokkal, és ehhez jó alapot biztosít Kína, mint közös ellenfél a kínai-tengeri szigetvitákban, és az is, hogy Japán nem vár komolyabb ellenszolgáltatást a befektetett tőkéért és a nagy mennyiségű segélyekért cserébe. A szigetország számára különösen fontos lett az ASEAN-országok piaca, a szeptemberben, Kína-szerte kirobbant Japán-ellenes tüntetéshullám és japán cégekre irányuló bojkott következtében.

Az újdonsült japán miniszterelnök bátor, és egyben vakmerő döntését több kritikával is illeték hazájában, felróva azt, hogy nem tanácsos Tokiónak magára haragítania Pekinget. Természetesen Kínában sem fogadták barátságosan a lépést, a Kommunista Párt szócsöveként ismert Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) cikke szerint Japán csupán utánozni igyekszik az Egyesült Államok Ázsia- és Kína-politikáját, mint ahogy általában tenni szokta.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »