Washington az elnök beiktatására készül

Megtartották az amerikai fővárosban az eskütételi ceremónia főpróbáját. Idén közel feleannyi érdeklődőre lehet számítani, mint négy évvel ezelőtt.

„Gyakorlat teszi a mestert” – tartja a mondás, és ezt vallják néhány nappal az elnöki beiktatási ünnepség előtt az Egyesült Államok fővárosában is. A zenekarok, a katonaság, a média és a rendfenntartó erők tagjainak százai vettek részt az eskütételi ceremónia és a Pennsylvania Avenue-n megrendezésre kerülő parádé főpróbáján hétfőn – írja a CNN.com.

Obama elnök hivatalosan január 20-án, vasárnap teszi le az esküjét, az ünnepséget pedig egy nappal később rendezik majd meg. Hétfőn a résztvevők valós időben próbálták el a beiktatási ünnepség teljes menetét, minden hivatalos közreműködőt statiszták helyettesítettek. Obama elnök azonban még a gyakorlat kedvéért sem mondja el a hivatali eskü szövegét. Erre kizárólag a beiktatás napján a Legfelsőbb Bíróság elnöke, John Roberts előtt kerülhet majd sor.

Az idei beiktatási ünnepség úgy tűnik, kissé eltér majd a négy évvel ezelőttitől. A szervezők nagyjából feleannyi embert várnak, mint 2009-ben: akkor rekordszámú, 1,8 millió ember volt kíváncsi Washington utcáin Obama eskütételére. Ezt mi sem mutatja jobban mint az, hogy néhány nappal az esemény előtt akár a belvárosi szállodákban is könnyen lehet üres szobát találni – négy évvel ezelőtt erre már hetekkel az ünnepség előtt sem volt semmi esély.

Pintér Melinda

Friss hírek