Robotizált holdbázis az oroszoktól 2015-től?

A Roszkozmosz vezetője szerint 2015-re egy önműködő orosz holdbázis jöhet létre a Holdon.

Oroszország egy robotizált holdbázis fellövését tervezi 2015-ben, nyilatkozta Vlagyimir Popovkin, az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkozmosz) vezetője.

A Luna-Glob elnevezésű űrbázis-egység a Vosztocsnij űrállomásról fog elstartolni számos tesztindítás után. Ez lesz az első abból a négy részből álló küldetésből, melynek során egy teljesen automatizált holdbázist akarnak létrehozni 2015 után. A 120 kilogramm súlyú egység a csillagkutatáshoz szükséges eszközöket, por és homok monitorokat, valamint az ultra nagy energiájú kozmikus sugárzáshoz nélkülözhetetlen plazmaszenzorokat viszi majd magával.

A Hold felfedezése az 1990-ben elindított Szövetségi Űrprogram projektnek a része. Pénzügyi megszorítások miatt azonban a programot leállították, majd pár évvel később újraindították. Az űregység indítását 2012-re tervezték, bár már kétszer elhalasztották, először 2010-re, most pedig 2014-re – írja a RIA orosz hírügynökség.

Popovkin már korábban kijelentette, hogy egy a személyzettel ellátott űrhajót 2018-ig nem terveznek indítani a Holdra.

2011 novemberében Oroszország fellőtte a Fobosz-Grunt anyagminta-visszahozó űrszondját, melynek a Mars egyik holdjáról, a Foboszról kellett volna mintát hoznia; azonban az űrszonda földkörüli pályán maradt miután a hajtóművek nem tudták pályára állítani a vörös bolygó felé. Két hónappal később az űrszonda a Csendes-óceánba zuhant.

Az orosz űrprogram az elmúlt években ezzel és a tavaly decemberi Yamal-402-es telekommunikációs műhold elrontott pályára állításával együtt elszenvedett néhány sikertelenséget. Ezek nagy részénél az alkatrészek és az eszközök meghibásodása okozta a gondot, ezért a Szövetségi Űrügynökségnek át kellett alakítania és vissza kellett fongnia űrprogramját 2011-ben.

Erdélyhegyi Dániel

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »