Enyhül az orosz-amerikai kapcsolat

Az elmúlt időszakban nagyon elmérgesedett Oroszország és USA egymás közötti viszonya. A különböző vitás kérdésekben kinyilvánított egyet nem értést mindkét elnök nehezményezte, és mindketten igen komoly kritikákat kaptak saját hazájuk politikai elitjétől. Az amerikai elnökválasztás után Obama elnökben megfogalmazódott a gondolat, hogy a feszült diplomáciai viszonyon valahogy változtatni kell.

Vélhetően a változtatás igényének is betudhatók a közelmúltban az Obama-kabinetben elindított személycserék. Ezeket a személyi változtatásokat Putyin elnök üdvözölte, és úgy nyilatkozott, hogy így lát módot az álláspontok egymáshoz való közelítésére.

Amennyiben a diplomáciai feszültség tényleg enyhül a második Obama kormány felállásának köszönhetően, akkor jó esély van arra, hogy nemzetközi szinten a két nagyhatalom véleménye adott konfliktusos kérdésekben – Szíria, Irán – valamiképp közeledjen egymáshoz. Ezzel a lehetséges megoldásokhoz is közelebb jutnak, vagyis véget ér a „mini hidegháború” – olvasható a Washington Postban.

Gregovszki Judit

Friss hírek