Újratárgyalják Mubarak ügyét

Hoszni Mubarakot, Egyiptom előző elnökét 2012. június 2-án ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, miután felelősnek találták a kormányellenes tüntetők – megközelítőleg 850 ember – meggyilkolásában. A bíróság elfogadta a volt elnök fellebbezési kérelmét, az új tárgyalás időpontját még nem határozták meg. Az ügyben érintett Habib al-Adly, a Mubarak-korszak belügyminisztere is. Szintén újratárgyalják a volt elnök két fiának, Gamálnak és Alaa-nak az ügyét. Őket 2012 júniusában felmentették a korrupció vádja alól.

Mubarakot jelenleg egy katonai kórházban ápolják, mivel a múlt hónapban megcsúszott a börtön fürdőjében és komolyabb fejsérülést szerzett. Egyik ügyvédje, Mohamed Abdel Razek bízik abban, hogy a bíróság tekintettel lesz a politikus egészségi állapotára is. Továbbá hozzátette, hogy nem kívánnak új bizonyítékot felhasználni a per folyamán. Az ügyvédek azt állítják, hogy Mubarak nem rendelte el a tüntetők meggyilkolását, és nem is tudott arról, hogy pontosan mi történik az utcákon. Ezzel szemben a tényfeltáró bizottság határozottan állítja, hogy Mubarak saját televíziós csatornán követte a kinti eseményeket. Az egyiptomi jogszabályok szerint a döntés nem lehet szigorúbb az előzőnél, így a halálbüntetés továbbra is kizárt marad, de az új ítélet magában hordozhatja akár a felmentés lehetőségét is.

Az bíróság bejelentését éljenző Mubarak hívek fogadták „Éljen sokáig az igazság!” és „Szeretünk elnök!” felkiáltásokkal. Később ünneplő csoportok jelentek meg a Mubarakot kezelő katonai kórház előtt is.

Gergely Hanna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »