Február 2-án startol az Autonómia Éve

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megalakulásának tízedik évfordulóján, február másodikán, a szatmárnémeti Láncos-templomban kerül sor az Autonómia Évének hivatalos meghirdetésére – jelentette be Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke.

Az EP-képviselő sajtóirodája által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint Tőkés László az EMNT nagyváradi újévi fogadásán beszélt az elmúlt év és a 2013-as esztendő kiemelkedő eseményeiről.   

Kiemelte az erdélyi magyarság autonómia-igényét kimondó Kolozsvári Nyilatkozat elfogadásának húszéves évfordulóját, amely alkalmat teremtett arra, hogy az erdélyi önrendelkezés ügye mellett elkötelezett néppárti politikusok esküt tegyenek az autonómia és a föderalizmus képviseletére.

2013-ról szólva az EMNT elnöke felhívta a figyelmet: ez az esztendő az Autonómia Éve lesz, amelynek hivatalos meghirdetését az EMNT megalakulásának tízedik évfordulójával kötik egybe. Emlékeztetett, hogy tíz évvel ezelőtt február 2-án, a szatmárnémeti Láncos-templomban a Királyhágómelléki Református Egyházkerület rendkívüli közgyűlése határozott az EMNT megalakításáról.

Az egyházak politikai szerepvállalását illetően az egykori királyhágómelléki püspök kijelentette: nem lehet belenyugodni abba, hogy „történelmi egyházainkat leszerelték, lefegyverezték és megalázták”.

Nem hagyhatjuk, hogy egyházaink arra a sorsra jussanak, mint Nyugaton, ahol az üresen maradt templomokban vendéglőket, múzeumokat hoztak létre – hangsúlyozta Tőkés László. A néhai Makkai Sándor püspököt idézte, aki úgy fogalmazott: „Erdély ügye nem politikai, hanem erkölcsi kérdés”. Mi ennek szellemében politizálunk – mondta az EMNT elnöke.

Az est egyik díszvendége Tóth Albert, a Magyar Református Lelkészértekezleti Szövetség elnöke volt, aki igei köszöntőjében a szabad akaratról szólva, a döntéshozatalok felelősségére hívta fel a figyelmet, rámutatva, hogy „választásainkkal nemcsak saját sorsunk alakulását szabjuk meg, hanem az utánunk következő nemzedékét is”.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke pohárköszöntőjében úgy fogalmazott: nehéz évet tud maga mögött a néppárt, de a nehézségek nem tántorították el, hanem még kitartóbb küzdelemre sarkallják. 2013 az első békeév lesz a párt életében, amikor nem kell a választási kampányok szorításában cselekedni, így több időt lehet szervezet- és közösségépítésre fordítani. A néppárt elnöke kifejtette: az autonómia-küzdelem csak akkor lehet eredményes, ha az erdélyi magyar közösség csatlakozik a kezdeményezéshez, és részt vesz az ennek érdekében szervezett megmozdulásokon.

Az EMNT újévi fogadásán átadták a Közjó Szolgálatában Díjat, amelyet idén a honosítás, illetve visszahonosítás lebonyolítása terén elért eredményei elismeréseképpen az EMNT nagyváradi irodája kapott.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek