Ellehetetlenült a moldvai csángómagyar diákok helyzete

Anyagi gondokkal küszködnek a nagyvárosokban tanuló csángóföldi diákok, mert korábbi ígérete ellenére az oktatási programot átvevő Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége nem tudja támogatni a lakhatásuk költségeit – hívta fel a figyelmet közleményben Ferencz Éva, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) oktatási felelőse.

A szakember emlékeztet arra, hogy az MCSMSZ 12 éven át oly módon alakította a Moldvai Csángó Oktatási Programot, hogy az képes legyen integrálni a csángóföldi diákokat óvodától az egyetemig. „Meggyőződésünk, hogy az a mintegy 7-8 ezer még valamilyen szinten anyanyelvén beszélő moldvai csángó diák aki Moldvában él, érdemes (volna) a figyelmünkre oly mértékben, hogy legalább azok, akik tanulni szeretnének közülük, akik a magyarság felé fordultak és nem az asszimiláció útját választották, elvégezhessék tanulmányaikat” – írja Ferencz Éva.

Az átszervezés csak rontott a helyzeten

Az oktatási felelős felidézi: a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége arra biztatta az érettségizőket, hogy az otthoni anyagi nehézségek ellenére is vállalják az egyetemista létet, tanuljanak. Abban reménykedtek, hogy ebben az egész magyar közösség támogatására számíthatnak majd a csángók.

Ám „jött a nagy átszrevezés”, és minden korábbi ígérete ellenére az oktatási programot átvevő Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) október közepén, a tanév kezdete után néhány héttel kijelentette, költségvetésükben nem szerepel az egyetemi hallgatók költsége, nem tudják támogatni a lakhatásuk költségeit.

„Átszervezésnek nevezték a meghurcolást és minőségbiztosításnak a leépítést. Ennek lett áldozata többek közt a magyar tannyelvű óvoda első csoportja Bákóban, most pedig utcára kényszerítik az egyetemi hallgatóinkat. Így esik szét, amit megálmodtunk: az óvodától az egyetemig tartó oktatási rendszer” – nyilatkozta Ferencz Éva, aki arra kér mindenkit, akinek fontos a magyar anyanyelvi oktatás, hogy segítsenek megoldani a fiatalok helyzetét.

Aki tud és akar segíteni, a csángómagyarok szövetségével a 0040 724 411310-es telefonszámon vagy az [email protected] emailcímen veheti fel a kapcsolatot.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek