Azonos neműek házasodhatnak Washingtonban

Miután az Egyesült Államok újabb három államában lépett hatályba az azonos neműek házasságát engedélyező törvény, sokan szerettek volna már azonnal élni a lehetőséggel. Ezt most már a washingtoni Nemzeti Katedrálisban is megtehetik, ami az episzkopális felekezet egyik legnagyobb temploma – írja a CNN.com. A székesegyház már számos elnöki temetés és négy amerikai elnök beiktatási imájának helyszíne volt.

Az episzkopális egyház kialakított egy olyan szertartást az azonos nemű párok házasságkötésére, amely tükrözi a heteroszexuális párok esküvői szertartását. Az egyház természetesen lehetővé teszi, hogy a püspökök saját belátásuk szerint döntsenek arról: lehetővé teszik-e a homoszexuális párok házasságkötését saját templomukban, avagy sem – a Nemzeti Katedrális pürpöke, Mariann Budde engedélyezte a szertartást. A katedrális dékánja, Gary Hall szerint a püspök döntése „egy újabb történelmi lépés a nagyobb egyenlőség felé”.

Ahhoz azonban, hogy az azonos nemű párok a washingtoni székesegyházban kelhessenek egybe, teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy legalább egyikük megkeresztelésének a katedrálisban kellet történnie; és vállalniuk kell az „élethosszig tartó hűség, szeretet, türelem és kölcsönös kényelem” biztosítását a keresztény házasságkötési fogadalom értelmében. 2012 novemberében, az elnökválasztással egy időben megtartott népszavazásokon az Egyesült Államok újabb három államában – Washingtonban, Marylandben és Maine-ben – szavazták meg a homoszexuálisok házasságkötésének engedélyezését.

Pintér Melinda

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »