Alaszkánál ért partot az elszabadult torony

2013 első napján a Shell Kulluk nevű olajfúrójának vontatását szabotálta az időjárás, aminek következményeként az Alaszka partjainál ért földet, jelentette a Foxnews.

A 81 méter magas tengeri építmény szállításával már a megelőző héten is problémák merültek fel, mikor azt Seattle városába vontatták a nyári alaszkai olajkitermelő szezon után. Ekkor szakadt el az Aiviq nevű vontató hajót és a Kullukot összekötő kábel, és a hajó 4 motorja is meghibásodott.

A meghibásodást követő hétvégén a meghajtórendszert megjavították, és az Alert vontató is csatlakozott a művelethez. Azonban a nehéz időjárási körülmények miatt, és a személyzet biztonsága érdekében a fúrótorony 17 fős személyzetét evakuálták, elvágták a vontatókábeleket, és a Kulluk 45 perc múlva sodródott partra Kodiak városától délre egy lakatlan szigeten.

A balesetet követő legsürgetőbb kérdés, hogy vajon a fúrótorony szállította 567 811 liternyi üzemanyag szivárogni kezdett-e a tengervízbe. Környezetvédő csoportok szerint szövetségi erővel kellene beszüntetni a Jeges-tengeri olajkitermelést a mérhetetlen környezeti károk okozásának kockázata miatt.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »