Egyre több a demokrata az Egyesült Államokban

A 2012-es évben több amerikai vallotta magát demokratának, mint republikánusnak – derült ki a Gallup napokban nyilvánosságra hozott kutatásából. A két nagy párt korábban két évig fej-fej mellett haladt biztos támogatóik arányát tekintve, a demokraták csupán a tavalyi évben vették át ismét a vezetést – írja a Washington Post. A felmérés szerint a megkérdezettek 47 százaléka vallotta magát demokratának, 42 százaléknyian pedig republikánusnak.

A kutatás szerint az elmozdulás a függetlenek véleményváltozásának tudható be: több bizonytalan választja ugyanis a demokratákat, mint a republikánusokat. Érdekesség, hogy noha az elnökválasztás éveiben a magukat függetlennek vallók száma általában csökken, ez az arány 2012-ben továbbra is magas, mintegy 40 százalék maradt. A Gallup felméréseiben 1991 óta nem vezettek a republikánusok.

A párthovatartozás a 2012-es amerikai elnökválasztási kampány során igazi partizánkérdéssé vált: számos republikánus vádolta azzal a fő közvélemény-kutató cégeket, hogy adatfelvételeik során túl sok demokrata került a mintába, ami szükségszerűen torzítja az eredményt és hamis képet ad a verseny állásáról.

Pintér Melinda

Friss hírek