Fegyverkezési adok-kapok

Az önvédelem joga az amerikai alkotmány szerint alapjog. Ez úgy nyilvánul meg a gyakorlatban, hogy bármely amerikai állampolgár igen könnyen juthat fegyverhez. A fegyverbirtoklás szabályainak hiányossága időről-időre olyan tragédiákat okoz, mint a nemrégiben megtörtént newtown-i mészárlás. Az ilyen esetek folyamatosan napirendre tűzik az amerikai belpolitikában a fegyverviselés szabályozását, szigorítását.

A legújabb hírek szerint a törvényhozók között némi egyet nem értés figyelhető meg a kérdésben. Az egyik „frakció” a mellett érvel, hogy a fegyverviselési törvényt nemzetállami szinten kell alkalmazni. Míg az ellen oldal azt mondja, hogy a fegyverviselési korlátozást a kormányzók hatáskörébe kell rendelni.

Azonban akármelyik verzió lép is végül életbe, a kérdés jóval mélyebben gyökerezik. A vita felveti az önvédelem definíciójának újragondolását, és a belbiztonsági kockázat mérséklését is, melyekkel a globalizált, igen gyorsan változó világban mindenképp számolni kell – olvasható a New York Times hasábjain.

Gregovszki Judit

Friss hírek