Ma is mindenki a központi bankra figyel

Ma minden szem az EKB döntésre vetül (bejelentés 13:45-kor, sajtótájékoztató 14:30-tól), hiszen az elmúlt 1-2 napban kiújultak a negatív kamatra vonatkozó spekulációk. Jelenleg 0,75% az alapkamat, amit a kereskedelmi bankok fizetnek az EKB-tól felvett hitelekre. A betéti kamat 0,00%, vagyis az EKB semmit sem fizet a kereskedelmi bankok által nála elhelyezett összegek után. A piaci szereplők többsége a kamatok szinten maradása mellett tört lándzsát, ám egyre nőtt azok tábora, akik negatív betéti kamattal kalkulálnak.

Ez azt jelentené, hogy pénzbe kerül az összegek parkoltatása az EKB-nál, vagyis sok esetben jobban megéri a hitelezési dinamikát felpörgetni (nyilván ez a burkolt szándék a döntéshozók részéről). EUR/USD esetében ez további lejtmenetet eredményezne az 1,3000-as szint alá, ám a konszenzus szerint szinten maradnak a kamatok, ami viszont ismét felfelé pumpálnál a legfontosabb devizapár kurzusát.

A ködös Albionban (Bank of England) is kamatdöntést tartanak 13:00-kor, itt azonban semmilyen újdonság nem várható.

A piaci hangulatot kedvezően befolyásolta a reggeli kínai exportadat, ami 14%-os pluszával jócskán felülmúlta a 4%-os várakozást. Ennek ellenére esik a sanghaji kompozit, vagyis inkább zsebre tették a profitot a befektetők az elmúlt 2 hónap emelkedését követően.Amerikában a Facebook volt a tegnapi nap sztárja, miután meghívót küldött szét egy január 15-i eseményre. A piac Facebook-telefont illetve egyéb új szolgáltatásokat vár, amivel készpénzre válthatják a közösségi oldalban fekvő értékeket. A papír 30 dollár fölé ugrott tegnap, erre bő fél éve nem akadt példa (az IPO 38 dolláron zajlott).

A EUR/USD, S&P 500 szempontjából ma két Fed jegybankár kavarja fel az állóvizet: George és Bullard este 18:45-kor és 20:00-kor tartanak beszédet, a várakozások szerint a QE3 kapcsán inkább ellenszenvüket fejezik ki majd.

Idehaza a Magyar Telekom ralija tartogat érdekességeket, mivel tegnap áttörte az 50 napos mozgóátlagot (392), amit a negyedik mobilszolgáltatóval kapcsolatos hírek is segítettek. A Richter részvényeire figyeljünk, mert a 38.000-nél húzódó ellenállást immár halálos kereszt (50 és 200 napos mozgóátlag randevúja) is erősíti, ezért a vételeket nagyon nehéz a mostani szinteken indokolni.

Az E-Star esetében a Raiffeisen felmondta az E-Star ESCO-val kapcsolatos hitelszerződéseket, ezzel tovább romlott a társaság alkupozíciója. Elképzelhető, hogy ebből fakad az újabb, március 14-re összehívott közgyűlés, ahol az igazgatóság mégis 50 millió új részvény kibocsátására kaphat felhatalmazást, amit a hitelezők vehetnek át a kintlévőségük fejében. Az érlelődő csődegyezségről továbbra sincs hír.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »