Újabb jogköröket kap a rendőrség

A súlyos bűncselekményekkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében az uniós bűnüldöző szervek, így például a rendőrség vagy az Europol hozzáférhetne a jövőben a menedékkérők ujjlenyomatait tartalmazó Eurodac adatbázishoz. Mivel ez több adatvédelmi aggályt is felvet, csak szigorú adatvédelmi garanciák mellett lehetne ezt lehetővé tenni.

Az Eurodac adatbázisban az EU-ban menedéket kérő személyek és illegális bevándorlók ujjlenyomatait tárolják. A rendszert az úgynevezett Dublin II. rendelet hozta létre, célja pedig az, hogy megkönnyítse annak meghatározását, hogy mely tagállam foglalkozzon a menedékkérelem elbírálásával. Az alapelv az, hogy egy adott kérelem elbírálását csak egy ország végezze. Az együttműködésben az uniós tagállamok mellett az Európai Gazdasági Térség tagállamai, azaz Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein is részt vesznek.

Az új szabályozás azt tenné lehetővé a tagállamok számára, hogy saját ujjlenyomat adatbázisaikat a jövőben össze tudják hasonlítani az Eurodac rendszerben tárolt ujjlenyomat mintákkal. Erre az új szabályozásra azért van szükség, hogy a tagállamok bűnüldöző szervei hatékonyabban tudjanak fellépni a súlyos bűncselekményekkel szemben.

Az Európai Parlamnet állampolgári jogi szakbizottsága 2012. december 17-én szavazott a javaslatról. Az ügy parlamenti jelentés tevője Monica Luisa Macovei elmondta:  „Az új rendelet biztonságosabbá teszi az EU-t. A jövőben a bűnüldöző szervek a tett helyszínén talált ujjlenyomatokat összehasonlíthatják a Eurodac adatbázisában találhatókkal. Ezzel gyorsabb és hatékonyabb lehet a gyanúsítottak, áldozatok és szemtanúk azonosítása.”

Az új jogszabályjavaslatba az EP szakbizottsága több adatvédelmi garanciát is beillesztett annak érdekében, hogy az ilyen jellegű aggályok ne merüljenek fel. Az egyik ilyen általuk beillesztett garancia például, hogy a menedékkérőket minden esetben tájékoztatni kell arról, hogy adataikat bűnüldözési célokból is felhasználhatják. Szintén a garanciák körébe tartozik, hogy azt megelőzően, hogy bármely tagállam rendőrsége hozzáférhetne az ujjlenyomatokhoz, szigorúan ellenőrzik, hogy teljesül-e az adatlekérés összes feltétele. A lekérésekre vonatkozó információkat pedig egy hónapig minden esetben kötelező megőrizni, hogy ellenőrizni lehessen, hogy az adatok feldolgozásakor betartották-e az adatvédelmi előírásokat.

Az Európai Parlament december 17-ei szakbizottsági szavazását követően a tagállamokkal már másnap december 18-án elkezdődtek az új szabályozásról az egyeztetések.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »