Putyin aláírta a Gyima Jakovlev-törvényt

Vlagyimir Putyin megadta a választ a Magnyickij-záradékra, aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az amerikai állampolgároknak, hogy orosz gyermekeket fogadjanak örökbe.

Az ingatag orosz-amerikai viszonyt, amely a szíriai válság valamint az amerikai rakétaelhárító rendszer terhét is magán viseli, ezentúl már az orosz gyermekek amerikai örökbefogadását tiltó törvény is manipulálja. Ezzel tehát Moszkva válaszolt az amerikai Magnyickij-záradékra, amely szankciókat foganatosít az orosz állampolgárokkal szemben.

Vlagyimir Putyin december 28-án aláírta az úgynevezett Gyima Jakovlev-törvényt, amely megtiltja az orosz gyermekek örökbeadását amerikai állampolgároknak. A törvény 2013. január 1-jén lép életbe. Miután a Duma harmadik olvasatban is megszavazta a törvényt, valamint az orosz parlament felsőháza is jóváhagyta, nem is volt kérdéses, hogy Putyin „szentesíti” azt, hiszen erre irányuló szándékát nem leplezte.

Az ellentörvény Gyima Jakovlev örökbefogadott kisfiúról kapta a nevét, akit amerikai nevelőapja, Miles Harrison, a nagy hőségben egy autóban hagyott, a 21 hónapos kisgyermek pedig megfulladt, azonban az amerikai bíróság nem találta bűnösnek a mostohaapát. Oroszország két évvel ezelőtt már felfüggesztette az örökbefogadást az amerikaiak számára, amikor a nyolcéves Artyom Szaveljevet felültették egy repülőre és egyedül visszaküldték Oroszországban, azzal az üzenettel, hogy már nem tudnak róla tovább gondoskodni.

A vitatott törvény egy szimmetrikus válaszként kezdett kialakulni a Magnyickij-záradékra, azonban az új orosz jogszabály túlmutat az amerikai mintán, mert az örökbefogadásra vonatkozó tilalmat később foglalták bele a törvénytervezetbe.

Az anti-Magnyickij-törvény válaszként is megjelenik, hiszen törvényen kívül helyezi az amerikai pénzügyi támogatást élvező nem kormányzati szervezeteket, valamint ezentúl beutazási tilalom lesz érvényben azon amerikai állampolgárokkal szemben, akik Moszkva megítélése szerint bűnösnek bizonyulnak orosz állampolgárokat érintő bűncselekményekben, azok elrablásában, törvénytelen fogva tartásában és alaptalan elítélésében, illetve ezen személyek oroszországi számlái is befagyasztásra kerülnek. Az orosz tiltólistára kerülők névsorát az orosz külügyminisztérium állatja fel, ám javaslattétel útján bekapcsolódik a folyamatba a Szövetségi Gyűlés mindkét kamarája, politikai pártok, valamint az emberi jogok biztosa is.

Egy moszkvai kerületi bíróság első fokon, szintén december 28-án mentette fel a Magnyickij ügy egyetlen vádlottját – amely kázus a nagy port kavaró jogszabály hátterében áll – Dmitrij Kratov moszkvai börtönparancsnok-helyettest – jelentette a Ria orosz hírügynökség. Kartovot azzal vádolták, hogy az ő hanyagsága miatt halt meg 2009-ben a Butirszkaja börtön vizsgálati fogságában Magnyickij. A hivatalos közlemény szerint a Harmitage Capital amerikai befektetési alap ügyvédje egy héttel azután hunyt el akut szív és érrendszeri elégtelenségben, hogy ismertették vele a vádakat. Miközben Magnyickij korrupcióval vádolt magas beosztású rendőrtiszteket, az ellene felhozott vádak szerint egy hatalmas összegű (közel 50 milliárd forint) adócsalásban vett részt.

Orosz reakciók

A Kommerszant szerint az orosz parlament a törvény elfogadásával túllőtt a célon, hiszen ezzel a válaszlépéssel az orosz árvákat sújtják. Pavel Asztahov gyermekvédelmi biztos nyilatkozata szerint húsz év alatt közel 60 ezer gyermek került Oroszországból amerikai szülőkhöz, és tizenkilencen vesztették életüket bűncselekmény, betegség vagy baleset következtében. Asztahov arra is felhívta a figyelmet, hogy az Oroszországban örökbe fogadott gyermekek körében az áldozatok száma közel hatvan.

Meglepetést okozott az, hogy az orosz kormány több tagja is ellenezte a törvényt. Szergej Lavrov külügyminiszter helytelenítette ezt a lépést, és felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkva és Washington között november elején lépett érvénybe egy együttműködési megállapodás az örökbefogadásról, amelynek keretei között az orosz diplomácia elláthatta az Egyesült Államokba került orosz gyermekek jogi képviseletét.

Az örökbefogadás keblére öleli a korrupciót

Az orosz társadalmi szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy az orosz gyermekek külföldre történő örökbeadása komoly korrupciós gondot jelent az ország számára – írta a Rosszijszkaja Gazeta. Az Új család program vezetője, Alekszej Rudov úgy fogalmazott, hogy maga az örökbefogadási rendszer termeli ki a korrupciót a benne rejlő korlátok miatt. Ilyen korlátozást jelent például az, hogy bíróság előtt kel igazolni azt, hogy a gyermeket már legalább háromszor ajánlották fel orosz állampolgároknak örökbefogadásra, ám eredménytelenül – csak ezután kerülhetnek külföldre.

A törvény azt a jelenséget vonja maga után, hogy a külföldieknek versenyezniük kell az orosz örökbefogadó családokkal, hiszen mind a külföldi, mind az orosz családok négy évnél fiatalabb gyermekeket szeretnének. A „problémát” az jelenti, hogy statisztikai adatok szerint az örökbe fogadható gyerekek három százaléka tartozik ebbe a korcsoportba. Rudov elmondta, hogy a külföldi családok szinte mindent megtesznek annak érdekében, hogy az orosz családok ne tartsanak igényt ezekre a gyermekre, így gyakran a gyermekotthonok vezetői és a gyermekelhelyezéssel foglalkozók szabják meg a „feltételeket” egy-egy gyermek elhelyezése során.

Ezenkívül az is hozzájárul a korrupció mértékének növekedéséhez, hogy a gyermekek egészségi állapotát igazoló dokumentumokat is gyakran meghamisítják – így papíron valamilyen fogyatékkal élnek a gyermekek, mert így alacsonyabb a közvetítő ügynökségek által meghatározott munkadíj. Statisztikai adatok szerint 2011-ben az amerikai örökbefogadók 67 ezer kínai és 45 ezer orosz gyermeket fogadtak örökbe.

Amerika reakciója

Egy nappal azután, hogy Putyin aláírta a törvényt, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Patrick Ventrell elmondta, hogy az amerikai vezetés sajnálattal fogadta a politikai indíttatású törvényt. A Fehér Ház korábbi nyilatkozata szerint a gyermekek számára minden lehetőséget biztosítani kell arra, hogy szerető családban nőjenek fel, a sorsukat nem szabadna összekapcsolni egy politikai jellegű „megtorlással” – adta hírül a Ria.

December 21-én a Fehér Ház honlapján egy petíciót kezdeményeztek annak érdekében, hogy azokat az orosz törvényhozókat is vonják a Magnyickij-záradék hatálya alá, akik a Gyima Jakovlev-törvényt megszavazták – összesen 420 főt érintene. Alig két nap alatt összegyűlt a szükséges 25 ezer aláírás ahhoz, hogy az amerikai adminisztráció elé kerüljön a kezdeményezés.

A petíció a „We the people” címet viseli, amelyben megfogalmazásra került, hogy az orosz jogalkotók megszegték az emberség, felelősség, valamint az együttérzése összes elképzelhető határát.

Gerő Mária

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »