Semmibe vették a Inouye végakaratát

Mint arról korábban beszámoltunk, Daniel K. Inouye hawaii szenátor 88 éves korában a közelmúltban elhunyt. A japán származású politikus már korábban elkezdte utódlása előkészítését, és Colleen W. Hanabusát, jelenlegi képviselőt jelölte a halála esetén megüresedő pozícióra. Azonban a politikai végakarat sem sérthetetlen, ugyanis Hawaii jelenlegi kormányzója, Neil Abercrombie saját politikai szövetségesét szánta szenátornak. Ebben a helyzetben pedig a mindenkori kormányzó szava dönt, így végül Joe Biden alelnök Brian Schatz egykori hawaii kormányzóhelyettest iktatta be a törvényhozás felső házába.

Érdekek harca

Az ügy országszerte komoly visszhangokat váltott ki, és a döntés a politikai érdekek etikai megfontolások feletti primátusát hirdeti. „Semmi nincs előre eldöntve” – nyilatkozta Abercrombie Honululuban. Döntésével kapcsolatban a kormányzó megjegyezte, hogy azt természetesen Inouye végakarátnak figyelembevételével hozta meg, ám személyes meggyőződése, a helyzet elemzése és a helyi aktivisták véleménye alapján Schatz volt a megfelelő választás.

A kormányzó döntése egyfajta politikai játszma részeként is értelmezhető, hiszen Abercrombie és Inouye hosszú évek óta egymás riválisai voltak. A fő különbség kettejük között népszerűségükben mutatkozott, hiszen a hawaii politika ikonikus alakját, a veterán Inouyét az egész államban támogatták a választópolgárok, a kormányzó munkáját azonban a hawaii lakosok csupán 40%-a értékeli pozitívan, közel 50% pedig rossz szemmel nézi ténykedését. Hanabusa – mivel ő Inouye pártfogoltja – szenátorrá avasátával a kormányzó egyúttal újabb politikai ellenfelet kreált volna magának. Schatz azonban Abercrombie-hoz húz, így érthető módon szövetségesét preferálta a jelölés során.

Mit érdemes tudni Brian Schatz-ról?

Schatz 40 éves, Michigan állam szülötte. Hawaiion kívül kevéssé ismert, gyakorlatilag a névtelenségből lépett elő a Kongresszus felső házának egyik legfiatalabb tagjává. Két éves korától az „Aloha State”-ben élt, ugyanabba a középiskolába járt, amelybe Barack Obama. Diplomáját Californiában szerezte filozófiából. Az egyetemet követően visszatért Hawaii-ra és a magánszektorban helyezkedett el.

Politikai karrierjét 1998-ban kezdte, az állami törvényhozásban dolgozott képviselőként. Eddigi legfőbb sikerét 2010-ben érte el, amikor Neil Abercrombie oldalán fölényes győzelmet aratva elnyerte a hawaii kormányzóhelyettes címét. Az országos szinten ismeretlen Schatz bekerülése a Szenátusba karrierjének kiemelkedő momentuma. A demokrata politikus elődjét méltatva azt nyilatkozta, hogy „senki sem léphet Inouye szenátor helyébe, de mindnyájan arra törekszünk majd, hogy az ő nyomdokain haladjunk tovább”. A megboldogult szenátor politikájának középpontjában a környezetvédelem állt, és ebből a szempontból Schatz személyében méltó örökös került a helyére, hiszen az újdonsült szenátor a klímaváltozást „generációnk legégetőbb kihívásának” tartja.

Schatz két évre foglalhatja el a pozíciót, ugyanis 2014-ben a választópolgárok szavazhatnak arról, ki töltse ki Inouye egyébként 2016-ig szóló mandátumát. Az újdonsült szenátor bejelentette, mindkét választáson el kíván indulni.

A nagy generációváltás

A hawaii politika korszakos átalakuláson megy keresztül, hiszen a világháborús hős Inouye mellett egy másik emblematikus figura, a 88 éves Daniel Akaka – aki 1980 óta volt Hawaii szenátora – Schatz kinevezésével egyidőben jelentette be visszavonulását.

Schatz megválasztása és beiktatása meglehetősen gyorsan zajlott, amire azért volt szükség, mert a Szenátus a „fiscal cliff” elkerülése érdekében kulcsfontosságú döntéseket hoz majd az elkövetkező napokban, a demokratáknak pedig égető szüksége van minden egyes szavazatra. A kinevezés azért sem várathatott magára, mert ezekben a kritikus időkben minden állam, így Hawaii számára is létfontosságú, hogy lakóinak érdekeit a törvényhozásban megfelelően képviseljék.

Szabó Dániel

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »