Útban a lázadók a közép-afrikai főváros felé

A Közép-afrikai Köztársaság hadserege vasárnap két órás harc után feladta az ország harmadik legnagyobb városát, Bambarit, amely így a Seleka lázadócsoport kezére került. A lázadók napok óta sikeres offenzívákat folytatnak délen annak ellenére, hogy már több közép-afrikai vezető felszólította őket arra, hogy azonnal vonuljanak ki minden elfoglalt területről és kezdjék meg a tárgyalásokat a bangui kormánnyal.

Bambari elfoglalása a Seleka eddigi legnagyobb sikere, amellyel mindössze 400 kilométerre kerültek a fővárostól, Banguitól. Az oda vezető úton már csak Sibut városa jelenthet némi akadályt, ahol az ország gyenge hadseregének támogatására érkező csádi katonák állomásoznak.

A Seleka koalíció olyan fegyvereseket tömörít, akik szerint a kormány nem tartotta be egy korábbi lázadócsoportokkal kötött békemegállapodás feltételeit. A lázadók már több fontos nyersanyaglelőhelyet is ellenőrzésük alá vontak, rávilágítva arra, hogy a több mint 50 éve függetlenné vált ország kormányának még mindig komoly kihívást jelent a stabilitás biztosítása.

Tési Áron

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »