Mexikóváros új arculatot kap

Mexikóváros új főpolgármestere, Miguel Ángel Mancera, folytatva a tradíciót, a napokban megnyitotta a főváros szívében épített jégpályát.

Mexikóváros vezetése idén is folytatta a hat éve megkezdett hagyományt, és hatalmas jégpályát építettek a város főterére, a Zócalóra. Noha a munkálatok már november végén elkezdődtek, az átadás a hatalomváltás miatt elcsúszott. Az új főpolgármester, Miguel Ángel Mancera a napokban nyitotta meg a pályát, és az ünnepség során a tér épületeinek díszvilágítását is bekapcsolták. A megnyitó a „Karácsonyi varázslat 2012-2013” elnevezést kapta.

A 60 méter hosszú és 40 méter széles jégpálya 800 ember befogadására képes és 2013 január 6-ig fog üzemelni, használata ingyenes. Mancera elmondta, hogy a korcsolyázás mellett az érdeklődőknek több programot is kínálnak, egy hóval fedett rámpán síelni lehet, valamint a hét minden napján meghatározott időpontokban motoros akrobaták adnak műsort. Emellett a legkisebbeknek biztosítottak helyet a hóember készítésre is. A Szövetségi Körzet Ifjúsági Intézetének (INJUVE) szervezésében 1200 fiatal felügyeli a jégpályán a rendet. Miguel Ángel Mancera Boldog Karácsonyt és Új Évet kívánt a fővárosiaknak,„találjanak békét, harmóniát és töltsék nagyon kellemesen az ünnepet mind a mexikóvárosiak mind a más helyekről érkező látogatóink.” mondta.

Garancia a sikerre?

Miguel Ángel Mancerától sokat várnak a fővárosiak, a korábbi főállamügyész a július elsejei választásokon elsöprő fölénnyel, 63 százalékos támogatottsággal utasította maga mögé ellenfeleit. Népszerűségét a vele egyidős elnökhöz, Enrique Peńa Nietóhoz hasonlítják. Mancera egy létrehozása óta a mexikói politikát meghatározó tisztségbe került, amely eddig a Demokratikus Forradalmi Párt bástyájának számított, olyan elődökkel, mint Cuauhtémoc Cárdenas Solórzano, a PRD alapítója, Andrés Manuel López Obrador valamint a 2018-as választások leendő elnökjelöltjeként emlegetett Marcelo Ebrard. Noha a választás során a PRD támogatta, az új főpolgármester máig független, és a továbbiakban sem kíván sem a Morena sem a PRD tagjává válni- derül ki egy vele készített interjúból. Ennek ellenére a Demokratikus Forradalmi Párt politikusai veszik körül, kabinetének kinevezésekor Cuauhtémoc Cárdenast választotta külkapcsolati koordinátornak. 

Mancera legfőbb programja a „Központi Pajzs” (Escudo Centro) nevet kapta, túlmutatva a helyi

politikán, a biztonsági, törvénykezési és rendőri területeket a Mexikóváros körzetét körbevevő államokkal (Morelos, Mexikó állam, Tlaxcala, Hidalgo és Puebla) közösen igazgatná. „Össze kell hangolnunk a képességeinket. Egyesíteni a bűncselekmények listáját, az osztályozásukat, a szankciókat, összehangolni a célokat, a fegyverjegyzéket, a szakértői szolgáltatásokat, a bűnözők listáit…Közös mutatókra van szükségünk.” nyilatkozta. Elmondása szerint Mexikóvárosban naponta átlag 2,25 gyilkosság történik, ami jó eredménynek számít más latin-amerikai városokhoz képest.

Mancera elmondta, hogy az elmúlt hat évben a főváros azért válhatott az ország legbiztosabb helyeinek egyikévé, mert a kartellek tagjai általában rejtőzködésre használják Mexikóvárost. Az új adminisztráció élén az erőszak, a lopások, az emberkereskedelem felszámolására fog koncentrálni. A város legnagyobb problémái között az útburkolatok és a közvilágítás állapotát, a vízhiányt és a szemetet sorolta fel.

Balla Zsuzsa

Friss hírek